Pyszne bułeczki drożdżowe ze swojskim dżemem
Co dziś pysznego pichcicie ? Ja dzieciakom na obiad przygotowałam młode ziemniaki z jajem sadzonym oraz dodatkowo bigos z zapasów a na deser upiekłam im przepyszne bułeczki drożdżowe na śmietanie z dżemem swojskim z czarnej porzeczki i borówek. Nie wiem jak wy ale ja pokochałam robienie swojskich bułeczek, szybko się je robi i teraz zwłaszcza w te upały szybko rosną a już nie wspomnę jak szybko znikają
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek, do zrobionego dołu wkruszyć drożdże i wsypać już z miski po łyżeczce cukru oraz mąki wlać ciepłe mleko i lekko rozmieszać poczekać na pracę drożdży. Po bokach mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz przełożyć podgrzaną śmietanę. Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wszystko ze sobą połączyć a następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło, podsypać małą garść mąki w trakcie wyrabiania
Z wyrobionego na gładko ciasta urywać dowolnej wielkości kawałek, rozciągnąć je w dłoniach, nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu lub marmolady i zwijać jak pieroga sklejając a następnie formując bułeczkę. Na blaszkę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki sklejonym w stronę papieru do pieczenia, przygotowane bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształ, pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia
Gdy bułki pozostawione pod ściereczką podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 15 do 25 minut z termo obiegiem czas pieczenia jest zależny od piekarnika. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Bułeczki wyszły tak cudownie mięciutkie i puchate że jeszcze w trakcie studzenia znikały. Z podanego przepisu wyszło mi 10 sztuk bułeczek lecz jest to zależne jaki kawałek ciasta urywamy. Zapach pieczonych bułek u córki aż sąsiadów zwabił. Serdecznie polecam swojskie bułeczki smak o niebo lepszy niż kupnych, jeżeli nie lubicie wyrabiać ciasta drożdżowego ręcznie można użyć robota kuchennego ja jednak wolę ręcznie muszę czuć co robię
Komentarze
Prześlij komentarz