Placki z cukinii z mąką żytnią
Jejku jak ja kocham ten stan kiedy na działce cukinię mam, uwielbiam cukinię pod każdą postacią a jak jest u was z tym warzywem ? Cukinia nadaje się dla małych i dużych ma bardzo wiele składników odżywczych jak również witamin jest lekkostrawna więc nikomu nie zaszkodzi. Z cukinii jak i z kabaczka można przygotować rozmaite dania a nawet ciasta, super sprawdzi się również dla odchudzających się oczywiście nie koniecznie w formie placków
składniki:
wykonanie:
Świeżą młodą cukinię dokładnie umyć i osuszyć następnie odciąć końce, przygotowaną cukinię pokroić na mniejsze części a następnie całą jeśli młoda to z pestkami i skórką zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i pozostawić do czasu aż puści soki
Jak już nasolona cukinia ładnie puściła soki wtedy za pomocą rąk ją odcisnąć lub używając ściereczki. Do odciśniętej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę, pieprz oraz dodać śmietanę i pokrojoną w drobniejszą kostkę cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni lekko go rozgrzać a następnie nakładać po łyżce ciasta z cukinii i na wolnym ogniu smażyć placki z obu stron na złoty kolor ( jeżeli komuś ciasto wydaje się za rzadkie można dodać mąki ja już po prostu mam wyczucie jak smażyć aby się nie rozpadały, broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Usmażone placki nie wchłaniają dużo tłuszczu a to za sprawą dodanej śmietany, moje placuszki podałam z kwaśną śmietaną 18 % ponieważ tak uwielbia moja rodzinka. Porcja składników jest na dwie osoby, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć składniki. Placki wyszły tak delikatne i mięciutkie aż rozpływały się w ustach
Komentarze
Prześlij komentarz