Makaron muszelki z sosem mięsno - pomidorowym własnym
Jak ja nie lubię szycia choć jestem krawcową syn dziś powiedział do mnie " mamo proszę zaszyj mi spodenki " a ja już oczywiście zła i mówię do niego " na słowo wolę nawet w upały stać przy garach niż szyć ci spodenki ", no ale cóż dobra mama zacisnęła zęby i zaszyła mu te spodenki 😡. Za to obiad przygotowałam w piętnaście minut i chyba za to że byłam zła wyszedł tak dobry aż palce oblizywali😂, więc wam powiem ze swego doświadczenia że w czasie złości i gdy jest nie planowany wtedy obiad wychodzi najlepszy i najsmaczniejszy
składniki:
wykonanie:
Do garnka lub na patelnię wlać dwie łyżki oleju dodać mrożone warzywa na patelnię ( ja miałam mieszankę warzywna na patelnię ), chwilkę je podsmażyć na małym ogniu, następnie przełożyć mięso mielone i mieszając podsmażyć do czasu zmiany koloru. Do podsmażonego mięsa wsypać sól, pieprz oraz lubczyk, smażyć na wolnym ogniu do czasu puszczenia soku przez mięso
Jak już mięso z warzywami puściło soki wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy zamieszać, wlać wodę i chwilę podsmażyć na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęstawy sos, taki jak byśmy mieli kupny do spaghetti tyle że tu robimy swój własny
Gotowy sos podałam z makaronem muszelki ugotowanym osobno, u nas na trzy osoby starczyło trzysta gram makaronu. Sos z mięsem do makaronu wyszedł przepyszny i bez dodatku przyprawy uniwersalnej. Taki sos dobrze nada się do dania z ryżem, a że warzywa mrożone kupne to w ogóle mi to nie przeszkadza, po za tym teraz nie mam działki i nie mam aż takiego dostępu do świeżych warzyw choć czasami się zdarza
Komentarze
Prześlij komentarz