Reklama

Wyszukaj przepis

Grzyby boczniaki w cieście

Co u was słychać ? Ja dziś przygotowałam dla rodzinki nasze ulubione grzyby boczniaki zrobiłam je inaczej niż zwykle bo w cieście, za zwyczaj robię je w jajku i bułce. Czy również uwielbiacie te właśnie grzyby ? Bardzo lubimy te właśnie grzyby tym bardziej że można z nich wyczarować różne dania nie tylko smażone, robiłam także flaczki i zupy mam na nie kolejny pomysł ale to już podam jak przygotuję no i oczywiście jak mi wyjdzie to co planuję

składniki:

2 opakowania grzybów boczniak 250 g każde,
2 jajka rozmiar L,
5 łyżek z lekką górką mąki pszennej,
10 łyżek mleka,
0,5 płaskiej łyżeczki soli,
olej do smażenia

wykonanie:

Na początek przygotować grzyby boczniaki przełożyć je do miski i zalać gorącą gotującą wodą aby je sparzyć, następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody i ostygły. W czasie gdy grzyby stygną przygotować ciasto do salaterki wbić całe jajka, wsypać sól oraz mąkę i wlać mleko ( łyżka ma być do odmierzenia mąki i mleka ta sama ), wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę


Gdy mamy już przygotowane ciasto a grzyby ociekły z wody i ostygły, wtedy na patelnię wlać oleju więcej niż na dno patelni lekko go rozgrzać a następnie grzyba za nużyć w cieście i układać na rozgrzanym oleju, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, mniejsze kawałki grzybów można namaczać w cieście po kilka na raz


Usmażone grzyby w cieście podałam z młodymi ziemniakami oraz surówką ze słoika którą robiłam z cukinią, cebulą i papryką oraz do popicia zsiadłe mleko. Tak przygotowane grzyby można dać jako dodatek do obiadu jak również można zjeść z samym chlebem, nadają się do zjedzenia na gorąco jak również gdy wystygną

Komentarze

Popularne posty