Fasolka szparagowa z czosnkiem i bułką tartą
Witajcie co dziś szanowne państwo serwuje na obiad ? U nas prosty a zarazem smaczny obiadek a mianowicie młode ziemniaki z jajkiem sadzonym a do całości nasza ulubiona zielona fasolka szparagowa z czosnkiem i bułka tartą na masełku. Bardzo lubię okres kiedy na działce pojawia się fasolka lecz najbardziej lubię tylko zieloną choć wiem że są koneserzy również żółtej, fasolkę mogę jadać na okrągło i w każdej postaci nawet gdy ją ugotuję w osolonej wodzie to zajadać jeszcze ciepłą prosto z wody pychotka. Do obiadu przygotowałam taką jak robiła nam mama w dzieciństwie ze sporą ilością czosnku tak aby ten czosnek było czuć
składniki:
wykonanie:
Na początek przygotować zebrana z działki fasolkę szparagową, odciąć końce i pozostawić w całej długości lub jeżeli ktoś ma ochotę pokroić ją na mniejsze kawałki. Przygotowana fasolkę dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie przełożyć do garnka wsypać łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości
Gdy fasolka jest już wystarczająco miękka przelać ją na durszlak aby ociekła z wody w której była gotowana, do garnka po fasolce dodać dwie łyżki masła przełożyć ociekniętą fasolkę a na nią dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek mieszając podsmażyć na małym ogniu. Następnie wsypać bułkę tartą i podsmażając mieszać do połączenia się bułki z fasolką, w trakcie smażenia doprawić przyprawą uniwersalną
Tak przygotowana fasolkę podałam do młodych ziemniaków z koperkiem oraz jajko sadzone kurze do popicia był kefir naturalny prosto z lodówki, niby nic a jednak to najlepszy obiad jaki można przygotować w niecałe trzydzieści minut. Fasolka tak przygotowana może być również dodatkiem do ulubionego dania jak również można zajadać ją z chlebem
Komentarze
Prześlij komentarz