Reklama

Wyszukaj przepis

Danie z tego co było w lodówce

Witajcie dziś kolejny upalny dzień, dzieciaki pojechały nad jezioro a ja postanowiłam przygotować im obiad, tak siedziałam myślałam aż wpadł mi do głowy fajny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Zajrzałam do lodówki i wzięłam wszystko co przydałoby się do takiego oto dania, niby nic a jednak smakiem zachwyciło

składniki:

250 g małych pieczarek,
250 g wołowiny na tatar,
5 łyżek oleju,
2 średnie cebule,
330 g salcesonu białego wieprzowego,
3 łyżki marchewki pokrojonej w drobne słupki,
2 szklanki wody,
1 woreczek 100 g kaszy gryczanej prażonej,
0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
0,5 łyżki mieszanki pomidor, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi,
1 płaska łyżka suszu z kopru

wykonanie:

Na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go następnie dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę i podsmażyć na lekko rumiany kolor, do podsmażonej cebuli przełożyć wołowinę na tatar i całość podsmażyć na średnim ogniu rozdrabniając mięso wołowe. Do podsmażonej cebuli z mięsem dodać oczyszczone malutkie pieczarki i także podsmażać do czasu aż pieczarki zmienią kolor

Jak już pieczarki z mięsem i cebulą ładnie się podsmażyły wtedy dodać salceson biały wieprzowy pokrojony w grubszą kostkę i podsmażyć do czasu rozpuszczenia się salcesonu. Po tym czasie dodać marchew pokrojoną w cienkie słupki lub startą na tarce jarzynowej, całość podsmażyć podlewając pół szklanki wody


Gdy całość ładnie się podsmażyła i prawie wyparowała woda wsypać kaszę wlać resztę wody czyli półtorej szklanki wsypać suszony czosnek niedźwiedzi zamieszać i podsmażyć następnie wsypać mieszankę pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu miękkości kaszy i wyparowania dodanej wody. Na koniec zdjąć z ognia wsypać suszony koper zamieszać


Tak przygotowane danie to dobre rozwiązanie na szybki obiad zwłaszcza w takie upały. Smak i zapach który roznosił się po domu był tak aromatyczny że dodane zdjęcia tego nie okazują. Serdecznie polecam przygotowanie dania z salcesonem nie trzeba w ogóle doprawiać solą ani innymi przyprawami a sam smak nie do opisania

Komentarze

Popularne posty