Cukinia faszerowana mięsem mielonym z ryżem
Zaczął się właśnie sezon na pyszne cukinie prosto z działki, czy lubicie to warzywo ? Ja osobiście uwielbiam w każdej postaci a już faszerowana to sam rarytas zgodzicie się ze mną ? Jak już pojawia się cukinia to mogłabym ją jeść codziennie też tak macie ? Podam wam przepis jak ja robię cukinię faszerowaną może zechcecie skorzystać z mego przepisu, będzie mi bardzo miło kiedy przygotujecie i podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami
składniki:
wykonanie:
Na początek przygotować mięso mielone oraz cukinię umyć ją osuszyć i odciąć końce, następnie przekroić wzdłuż oczyszczając środek ( lecz nie wyrzucać go będzie potrzebny do farszu ). Przygotowana cukinię po nakłuwać specjalnym urządzeniem lub dużą wykałaczką a następnie posolić i odstawić aby puściła soki i zmiękła
W czasie gdy mamy przygotowaną cukinię która jest nasolona, na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć ja tak aby się zeszkliła następnie dodać mięso mielone lekko je podsmażyć na średnim ogniu. Do podsmażonego mięsa z cebulą wsypać ryż, zamieszać dodać przyprawy i smażyć na wolnym ogniu do zmienienia koloru mięsa
Jak mięso z cebulą i ryżem z przyprawami ładnie się podsmażyło wtedy dodać pokrojony drobno miąższ wybrany ze środka cukinii, podsmażyć a następnie wlać pięćdziesiąt mililitrów wody i podsmażyć całość. Gdy już jest podsmażone i wyparowała dodana woda wtedy wlać jeszcze sto mililitrów wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wyparowania całej wlanej wody oczywiście co jakiś czas przemieszać aby mięso się nie przypaliło
Gdy mamy już usmażony farsz przygotować blaszkę od piekarnika wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z cukinii wylać powstałe od soli soki, nałożyć usmażony farsz wciskając go w środek, wyrównać powierzchnię. Gotowe cukinie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się farszu. Po tym czasie wyjąć posypać serem mozzarella i wstawić jeszcze na pięć minut do rozpuszczenia się sera
Upieczoną cukinię z mięsem jedliśmy jeszcze gorącą ale równie smaczna jest również na zimno tylko wiadomo że ser będzie twardy po ostygnięciu. Cukinia wyszła tak cudownie smaczna że zniknęła z talerzy szybciej niż się spodziewałam, jako dodatek może być pomidor, grzybki marynowane lub na co państwo mają ochotę. Polecam na upały może nie za bardzo ale zawsze to jakieś rozwiązanie
Komentarze
Prześlij komentarz