Chleb żytnio - pszenny bez wyrabiania
Jak wam mija kolejny dzień upałów ? jejku ciut nie tropiki ile jeszcze można wytrzymać. Czy lubicie swojskie chlebki zwłaszcza takie gdzie nie potrzebny wysiłek przy przygotowaniu takiego chlebka ? Podam wam prosty przepis na chleb żytnio - pszenny na maślance. Jest bardzo szybki w przygotowaniu a w konsumowaniu jeszcze szybszy nawet człowiek nie zdąży się obejrzeć a już go nie ma
składniki:
wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, drożdże suszone, sól, cukier oraz wlać olej i podgrzaną maślankę ( podgrzewając mieszać aby nie zrobił się twaróg i aby nie była gorąca ma być lekko ciepła ). Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać dowolne ziarna i również wymieszać
Przygotowane ciasto na chleb przełożyć do blaszki 31/12 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( teraz jest taki upał że ciasto dość szybko rośnie ). Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wtedy wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 15 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się skórki. 10 minut przed końcem pieczenia się chleba polać skórkę gotowaną wodą, na dno piekarnika postawić pojemnik z wodą
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i posmarować skórkę wodą, wyjąć jeszcze gorący z blaszki i pozostawić na ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu chleb ładnie się kroi nic się nie kruszy ponieważ ma konsystencję gumowatą podobnie jak kupny chleb razowy
Wystudzony chlebek podałam na śniadanie z masłem prawdziwym oraz pomidorem malinowym, wyszedł taki dobry że już zostało tylko dwie kromki. Myślę że na taki chleb bez wyrabiania skusi się większość ludzi
Komentarze
Prześlij komentarz