Babka jogurtowa
Mam pytanie czy lubicie zwykłe proste w wykonaniu wilgotne babki ? Jeżeli tak to mam taką dla was dziś właśnie upiekłam przepis oczywiście mój wymyślony ale sama jestem mile zaskoczona jaka wyszła pyszna a nawet przepyszna. Nie ma jak to swojskie ciasta sam zapach pieczonych w domu roznosi się po całości aż nie sposób wytrzymać i wyczekać czas pieczenia ale warto mówię wam naprawdę warto
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier zmiksować na najwyższych obrotach miksera na na pulchną masę jajeczną. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać aromat śmietankowy oraz dodać jogurt i również całość zmiksować do połączenia się w jedną całość ( ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany )
Przygotować blaszkę o wymiarach 40 na 12 wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać przygotowane ciasto. Rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, do rozgrzanego wstawić ciasto i piec od 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na desce położyć ręcznik papierowy wyjąć gorące ciasto z papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia
Gdy ciasto już ostygło oddzielić je od papieru do pieczenia ( bardzo ładnie się oddziela nic się nie klei ani nie rozpada ). oddzielone ciasto od papieru bardzo dobrze się kroi jest pulchne jak chmurka i bardzo wilgotne właśnie takie babki uwielbiam najbardziej
Takie ciasto babka to świetne rozwiązanie do popołudniowej kawy jak również dla spodziewających się gości. Można po upieczeniu polać polewa czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Wyszło tak smaczne że zniknęło szybciej niż się spodziewałam polecam z czystym sumieniem upieczenie tej babki a już innej nie upieczecie 😂😂
Czy zamiast cukru można dodać ksylitol?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam i szczerze mówiąc nie wiem co to jest
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurtowe ciasta
OdpowiedzUsuńDziękuję z całego serca ❤️
Usuń