Zupa szczawiowa ze szparagami zabielona serkami topionymi
Lubicie zupki ? Mam dla was kolejny przepis który dziś wymyśliłam. Połączenie szczawiu ze szparagami świetnie się komponuje szczaw zmienił smak szparag które jak dla mnie to nic specjalnego choć ludzie zachwycają się smakiem szparagów. Szczaw miałam leśny który mąż nazbierał mi w lesie zamroziłam i na zupkę miałam jak znalazł a że mój mąż jest fanatykiem zup to przygotowałam taką wymyśloną i nie żałuję bo jak dla mnie smak petarda
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umytą porcję rosołową z kurczaka, wkroić dowolnie marchew oraz por, dodać także ziela angielskie, liść laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na porcji. Jak już mięso jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i doprawić przyprawą uniwersalną w czasie gotowania, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
W czasie gdy wywar mięsno warzywny gotuje się na wolnym ogniu przygotować szparagi umyć je odciąć białe twarde części, zielone części pokroić drobniej a część z główką pozostawić dłuższą, z zamrażarki wyjąć szczaw lub przygotować świeży również przygotować serki topione przełożyć je do salaterki zalać gorącym wywarem z zupy oraz łyżką cukru i rozgnieść widelcem do czasu aż serki będą płynne
Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie dodać przygotowane szparagi i pogotować je na wolnym ogniu tak około dziesięć minut, następnie dodać szczaw mrożony ze słoika lub świeży i również gotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut
Jak już zupa ze szparagami i szczawiem pogotowała się wyznaczony czas ( polecam szparag nie gotować za długo ponieważ będą za miękkie a zupa lepiej smakuje gdy są one chrupkie ). Do zagotowanej zupy wlać przygotowany serek topiony, zamieszać i zagotować na koniec łyżkę śmietany rozprowadzić w salaterce z chochlą gorącej zupy wlać rozprowadzoną do gotującej się na wolnym ogniu zupy, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, zamieszać zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo u nas było jajko kacze. Przed podaniem zupy można dodać świeżo zmielony pieprz czarny, Zupa może nie wygląda zachęcająco ale smak pomieszanej szczawiowej ze szparagami to już petarda. Znając się na zupie szczawiowe to gdy ona postoi parę godzin a nawet do jutra w lodówce oczywiście wystudzona będzie jeszcze smaczniejsza gdy smaki się przegryzą
Komentarze
Prześlij komentarz