Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach

Lubicie może ogryzać kurze łapki ? Mój mąż uwielbia dlatego dziś ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty właśnie na kurzych łapkach, dla większości ludzi są one obrzydzeniem ale nie wiedzą co tracą ponieważ w łapkach jest dużo białka, węglowodanów, wapnia i wiele innych wartości odżywczych

składniki:

300 g młodej kapusty białej,
400 g łapek z kurczaka,
1 marchew 100 g,
6 - 8 ziemniaków,
4 ziela angielskie,
2 małe liście laurowe,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
2 kostki magii 4 g każda,
1 łyżka suszonego kopru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać świeże lub mrożone kurze łapki oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę suszona włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

Gdy już ziemniaki są miękkie dodać poszatkowaną kapustę młodą i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. Gdy kapusta jest już dość miękka doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną dodać kostki magii i wsypać suszony lub drobno pokrojony świeży koper, lekko zagotować i zdjąć z ognia


Zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka. Z młodej kapusty gotuje się bardzo szybko a jeszcze na dodanych łapkach kurzych to już w ogóle gotowa w niecałą godzinę, polecam serdecznie dla wszystkich lubiących łapki

Komentarze

Popularne posty