Żeberka mostki duszone z kapustą kiszoną
Lubicie może żeberka ? Dziś właśnie postanowiłam przygotować je na obiad z dodatkiem kiszonej kapusty. Jak dla mnie to świetne połączenie lecz musicie spróbować czy wam także będą takie pasować. taki obiad sprawdzi się również na przyjęciach a także dla spodziewających się gości, mój mąż był zachwycony choć nie przepada za kapustą kiszoną
składniki :680 g żeberek mostki wieprzowe,
1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,
1 łyżka oleju,
250 g kapusty kiszonej,
2,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka poj. 210 ml ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe
wykonanie : Przygotować żeberka pokroić je na potrzebne nam części a następnie wymoczyć, osuszyć na durszlaku. Do osuszonych żeberek wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać olej i dokładnie przyprawy wmasować w mięso żeberek odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw
Po wyznaczonym czasie żeberka w przyprawach przełożyć na suchą patelnię i na średnim ogniu podsmażyć je lekko przypalając z obu stron. Następnie wlać dwie szklanki przegotowanej wody ( nie może być zimna ponieważ mięso będzie dłużej twarde ), wsypać suszoną włoszczyznę i dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż prawie cała woda wyparujeJak woda już ładnie wyparowała ( co jest widoczne na załączonym zdjęciu ) wtedy dodać kapustę nie krojąc jej drobniej i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach następnie wlać ostatnie pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości kapusty i wyparowania wody
Uduszone żeberka z kapustą podałam z ziemniakami i koperkiem a do popicia zimne mleko, obiad wyszedł tak smaczny że nic nie zostało, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy podwoić ilość składników
Komentarze
Prześlij komentarz