Podudzia pieczone z ziemniakami i cebulą
Lubicie pieczone podudzia ? Przygotowałam je przed ślubem naszej córci w końcu muszą coś jeść 😂😂 mam nadzieję że spodoba wam się przepis na takie jednogarnkowe danie a w sumie pieczone w jednej blaszce. Podudzie pieczone świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i cebuli smak niepowtarzalny. Przepis podam dziś ponieważ byłam tak zalatana że nie czułam własnych nóg i przez chwilę zapomniałam jak się nazywam 😱😱😱😱 a po drugie zapomniałam swego laptopa i na córki nic nie potrafiłam zrobić lecz co się odwlecze to nie uciecze jak to mawiał mój dziadziuś
składniki:
wykonanie:
Przygotować podudzia umyć je i osuszyć za pomocą durszlaka lub ręcznika kuchennego, obsypać wszystkimi przyprawami oraz wlać olej wymieszać do połączenia się przypraw z mięsem odstawić na godzinę do lodówki. Po wyznaczonym czasie dodać obrane, umyte i przekrojone na pół ziemniaki oraz cebulę pokrojona na cztery części
Wszystko dokładnie połączyć następnie przygotować blaszkę wyłożyć dno folią aluminiową ułożyć przygotowane podudzia z ziemniakami i cebulą w przyprawach. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni z termo -obiegiem nakryć folią aluminiową i piec 0,5 godziny po pół godzinie zdjąć folię aluminiową i piec do pełnej miękkości mięsa oraz ziemniaków, wszystko oczywiście jest zależne od piekarnika mięso co jakiś czas obracać
Taka forma obiadu sprawdzi się we wszystkich domach, podudzia dzięki dodanym ziemniakom i cebuli są bardzo soczyste. Dla większej liczby osób polecam dodać więcej ziemniaków. Do takiego dania można podać ulubiona surówkę u nas były tarte ogórki na słodko kwaśno ze śmietaną
Komentarze
Prześlij komentarz