Naleśniki z twarogiem
Macie może ochotę na rozpływające się w ustach naleśniki ? Są rewelacyjne choć podczas zwijania się łamią smak ich jest rewelacyjny. Kombinuję jak mogę aby umilić dzień moim domownikom tak więc dziś mieli ochotę na naleśniki więc im usmażyłam. Naleśniki to takie placki które można jeść z czym tylko mamy ochotę, my tak je lubimy że moglibyśmy jeść je na śniadanie obiad i kolację a do tego nie wymagają dużo pracy wystarczą tylko składniki i robot kuchenny lub mikser
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka ( u mnie kacze ) wsypać szczyptę soli i zmiksować, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier ze skórką cytryny, wlać mleko, olej oraz wodę gazowaną i wszystko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę nie może być ani za gęsta ani za rzadka
Gdy mamy już przygotowane ciasto dowolnej średnicy patelnię do naleśników rozgrzać, następnie nalewać po 1 do 1,5 chochli ciasta naleśnikowego ( nalanie ciasta jest zależne od średnicy ciasta ), smażyć na średnim ogniu z obu stron, jak nalane ciasto zacznie się ścinać z wierzchu podczas smażenia wtedy odwrócić na drugą stronę i również podsmażyć na rumiany kolor
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu a w międzyczasie przygotować twaróg przełożyć go do salaterki wsypać cukier i dodać śmietanę, całość rozgnieść widelcem do połączenia się w jedną całość
Naleśniki smażą się idealnie nie ma potrzeby wlewania oleju na patelnię. Na gotowe naleśniki nakładać przygotowany twaróg i zwijać dowolnie. Choć naleśniki pękają podczas zwijania są tak smaczne aż rozpływają się w ustach
Akurat te naleśniki można zajadać bez niczego są tak smaczne a że się rozdziawiają nie znaczy że są kiepskie tylko po prostu dobrze wysmażone i naprawdę zaufajcie mi rozpływają się w ustach. Naleśniki można podawać z dżemem lub ulubioną konfiturą a do popicia zimne mleko lub gorące kakao a nawet może być gorąca czekolada
Idealne śniadanie do filiżanki aromatycznej kawy ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
Usuń