Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski pszenne - mleczne

No i mamy kolejny dzień upalny masakra nie ma czym oddychać, wiem że są ludzie którzy uwielbiają takie upały ja niestety do takich nie należę dlatego dziś aby zaspokoić głód postanowiłam przygotować uwielbiane w moim domu kluski pszenne rozprowadzone mlekiem, takie kluski przygotowuje się w niecałe pięć minut a nasze kubki smakowe zaspokojone

składniki na kluski:

2,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
1,5 szklanki mleka 3,2 %

truskawki:

500 g truskawek,
4 łyżeczki cukru 

wykonanie:

Przygotować truskawki umyć je i oczyścić z szypułek, do oczyszczonych truskawek wsypać cukier lub dodać miód w zależności od kwaskowości truskawek. Całość ugnieść za pomocą widelca tak aby były kawałki truskawek lub usmażyć boczek wędzony parzony pokrojony w kostkę


Gdy mamy już przygotowane truskawki wtedy do miski wsypać mąkę dodać szczyptę soli oraz wlać mleko, wszystko dokładnie wymieszać szybkim ruchem łyżki do połączenia się w jedną całość. Do garnka wlać około półtorej litra wody lekko ją soląc wodę zagotować, gdy już się zagotuje na łyżkę zamoczoną w gorącej wodzie nabierać małą porcję ciasta i wkładać do gotującej się wody. Jak kluski wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez dwie do trzech minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej


Ugotowane kluski możecie podawać z czym macie ochotę ja miałam z truskawkami których praktycznie nie znoszę a mąż z synem chcieli z dodatkiem skwarek, można także do takich klusek podać dowolne mięso oraz ulubioną surówkę. Ja zrobiłam tak jak lubimy najbardziej a ze względu na upał to takie rozwiązanie najlepsze

Komentarze

Popularne posty