Ciastka z truskawkami i kisielem
Lubicie słodkości a zwłaszcza takie które w miarę szybko się przygotowuje ? Przygotowanie ciastek jest banalnie proste wystarczy gdy mamy ciasto francuskie i obecne teraz sezonowe truskawki. Chociaż skwar jak diabli bo u mnie ponad 40 stopni to mimo to postanowiłam upiec nam do niedzielnej kawki pyszne ciasteczka, przyznam się bez bicia że nie jestem fanką truskawek jednak mimo to ciasteczko z chęcią skosztowałam
składniki:
wykonanie:
Przygotować truskawki umyć je i oczyścić z szypułek, umyte pokroić w drobniejszą kostkę. Do przygotowanych truskawek wsypać proszek kisielu wymieszać dokładnie do połączenia się proszku z truskawkami ( dodając kisiel do truskawek sprawi to że z owoców dodanych do ciastek nie będzie wyciekał sok ). Jeżeli truskawki nie są za słodkie wsypać cukier i również wymieszać do połączenia się całości
Jak już mamy przygotowane truskawki wtedy przygotowujemy ciasto francuskie a mianowicie rozłożyć je i pokroić wzdłuż na dwa paski po 12,5 centymetra oraz w poprzek po pięć prostokątów każdy 8,5 centymetra. Jedne prostokąty zostawiamy w całości a po ich przeciwnej stronie robimy nacięcia widoczne na zdjęciach
Na każdy czysty bez nacięć prostokąt nakładać owoce razem z sokiem, nakryć naciętym prostokątem i za pomocą małego widelca posklejać dookoła prostokąta. Gdy mamy już przygotowane wszystkie prostokąty przygotować jajko z mlekiem roztrzepać je widelcem
Przygotowane ciastka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem posypać dość obficie cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 30-35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić na papierze do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka posypać cukrem pudrem
Ciastka tak przygotowane to świetna propozycja na upalne dni ale nie tylko również jako słodki dodatek do kawy a nawet dla spodziewających się gości, dzieci również będą zachwycone takim słodkim dużym ciasteczkiem. Moim zdaniem fajnie będą do nich pasowały zimne lody
Komentarze
Prześlij komentarz