Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych
Lubicie zupy ? Dziś podam wam przepis na szybki krupnik ugotowany na porcjach rosołowych, wyszedł tak smaczny że moi chłopacy brali dolewkę. Zupę ugotowałam tylko dlatego że wczoraj do obiadu ugotowałam więcej kaszy a że jej nie wykorzystałam wstawiłam do lodówki i dlatego dziś powstał krupnik. A że u mnie nic się nie marnuje to do innych potraw chętnie wykorzystuję
składniki :
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać oczyszczona i opłukaną porcję rosołową, wkroić marchew, dodać korzeń selera, korzeń pietruszki oraz por. Całość zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż mięso na porcji będzie miękkie. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu zupy, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną, gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać kaszę jęczmienną ugotowaną wcześniej oraz kostki magii, chwilę pogotować bardzo ważne jest aby krupnik gotować na wolnym ogniu podobnie jak rosół wtedy będzie przezroczysty i klarowny. Do ugotowanych już ziemniaków z kaszą zupy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz koper, zamieszać i lekko zagotować zdjąć z ognia
Ugotowaną gorącą zupę podałam z nasoloną cebulą ponieważ tak lubimy właśnie do krupniku to znaczy cebulę obrać pokroić i nasolić, do buzi brać cebulę gryząc ją i zagryzać zupą. Z pewnością nie znacie takiego sposobu u nas tak się jada od dzieciństwa. Jeżeli ktoś nie lubi można cebulę pominąć. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna
Komentarze
Prześlij komentarz