Swojskie kacze udka pieczone w przyprawach
Co powiecie na świeżo upieczoną chrupką a zarazem soczystą swojską kaczuszkę a mianowicie jej udka ? No niestety powoli kończą się kaczuszki ale może będą kolejne okaże się czy kaczor zdolny 😂😂😂😂 bo jeśli nie to kaczuszek niestety nie będzie ale małe gąski już rosną. Powiem wam tak swojskie to swojskie ten smak i zapach ojej nie do opisania, choć długi jest czas pieczenia to jednak warto poświęcić ten czas aby zjeść smacznie. Zgadzacie się ze mną ? Ten to zrozumie kto choć raz miał przyjemność zjeść mięsko ze swego drobiu
składniki:
wykonanie:
Przygotować udka kacze dokładnie je wymoczyć jeśli swojskie, ponacinać wzdłuż po skórze. Następnie wsypać przyprawę do kaczki i gęsi, po chwili wsypać resztę przypraw i wlać olej. W mięso dokładnie wmasować dodane przyprawy tak aby doszły również w przecięcia. Gdy już mamy wmasowane wszystkie przyprawy i całe uda są pokryte wtedy odstawić je na 30 minut aby w mięso przeszły przyprawy
Jak już przygotowane udka odstały wyznaczony czas przełożyć je z całą zawartością do naczynia żaroodpornego wlać przegotowaną zimną wodę a na mięso skroić dowolnie czosnek ( ja mały ząbek czosnku przekroiłam na cztery i tak położyłam na mięso ). Naczynie żaroodporne z przygotowanym mięsem przykryć pokrywą chyba że ktoś nie ma to nakryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika, następnie ustawić go na 200 stopni i piec 2 godziny i 25 minut razem z rozgrzaniem piekarnika. Oczywiście udka co jakiś czas obrócić na drugą stronę a 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby udka ładnie się zarumieniły
Upieczone miękkie udka wyjąć z piekarnika tuż przed samym podaniem obiadu. Ja moje udka podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z pieczonych się udek oraz surówkę z białej rzodkwi ze śmietaną. Szkoda że przez komputer nie można poczuć smaku i zapachu pieczącego się mięsa kaczego czy gęsiego.
Komentarze
Prześlij komentarz