Ryba szczupak smażona w głębokim oleju
A może macie ochotę na świeżą rybkę szczupak którą właśnie złowił mój mąż, uwielbiamy szczupaka smażonego tradycyjnie czyli posolony i obsypany mąka taki najsmaczniejszy. Niektórzy smażą ryby z jajkiem w mące ja robiłam już różne wersje jednak nasolona i w mące najlepiej nam smakuje. Często się wkurzam jak mąż jeździ na ryby bo zdarza się mu to codziennie lecz dla dobrej rybki warto zgadzacie się ze mną ?
składniki:
wykonanie:
Na początek przygotować rybę oczyścić ją i dokładnie umyć i pokroić na potrzebne nam kawałki a następnie osuszyć na durszlaku. Jak już ryba ociekła z nadmiaru wody w której była myta przełożyć ją do miski posolić i dokładnie wymieszać aby sól przeszła w każdy kawałek ryby. Następnie wsypać mąkę i podrzucając miską doprowadzić do tego aby każdy kawałek przygotowanej ryby był dokładnie pokryty mąką
Gdy mamy już przygotowaną rybę na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go lekko i ułożyć wszystkie kawałki przygotowanej ryby, smażyć na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ryby nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będzie się przypalać a w środku będzie wtedy surowa. Niby zwykły obiad a tak smaczny że zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki
Usmażoną jeszcze gorącą rybkę podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z ryby oraz surówkę moją ulubioną z kiszonej kapusty, a surówkę przygotowuję tak : szczypior cienki lub cebulę posolić i uciskać aby zmiękło następnie dodać pokrojona drobno kapustę kiszoną, wsypać pieprz i cukru płaską łyżeczkę ( zależne od ilości dodanej kapusty ), całość dokładnie wymieszać wlać olej około dwóch łyżek ( też zależy ile damy kapusty ) wymieszać odstawić na chwilę i gotowe
Komentarze
Prześlij komentarz