Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
A może macie ochotę na cudowne pachnące rogale drożdżowe swojskie ? Pracy nie wiele wystarczą chęci i czas na przygotowanie a zapach pieczących się rogali rozchodzi się po całym domu aż nie sposób im się oprzeć. Powiem wam że pokochałam pieczenie bułeczek czy jak dziś rogali drożdżowych swojskich. Chyba zacznę piec takie cuda na zamówienie co wy na to sprawdziłabym się ? A co najśmieszniejsze to ci co obserwują i odwiedzają mój blog wiedzą że nie jestem kucharzem lecz amatorem
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do dużego kubka rozkruszyć drożdże świeże, wsypać łyżeczkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru wlać pół szklanki mleka razem z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego. Jeżeli drożdże będą suszone to wsypać je od razu do mąki i w mące rozrobić z mlekiem
Jak już rozczyn drożdżowy ładnie urósł do miski wsypać mąkę wbić całe jajko kacze lub kurze, wsypać cukier oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiać ręką lub za pomocą robota kuchennego, w trakcie wyrabiania dodać śmietanę i nadal wyrabiać do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Następnie roztopić masło i letnie prawie chłodne wlać do wyrobionego ciasta, wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło
Na stolnicę wysypać mąkę, przełożyć wyrobione ciasto drożdżowe oprószyć mąką wierzch ciasta i całe rozwałkować w jedno duże koło ( ciasto rozwałkowane powinno mieć grubość około pół centymetra ). Jak już mamy rozwałkowane całe ciasto radełkiem pokroić w trójkąty. Każdy z wykrojonych trójkątów jeszcze rozwałkować na szerszą część trójkąta nałożyć solidną łyżeczkę powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu i zwijać ku cienkiej części trójkąta formując rogalika
Przygotowane uformowane rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. A w międzyczasie przygotować żółtko z mlekiem a mianowicie wymieszać żółtko z mlekiem posmarować przygotowane rogaliki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Gdy rogaliki pięknie podrosły podwajając swoją objętość. Wstawić wyrośnięte do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Upieczone rogaliki wyszły tak miękkie i delikatne aż rozpływały się w ustach. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk rogali. Jeżeli ktoś chce mniejsze rogaliki to ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa małe kółka wtedy będziemy mieli więcej rogalików lecz mniejszych. Polecam serdecznie takie rogale świetnie nadają się do zimnego mleka jak również do gorącego kakao
Komentarze
Prześlij komentarz