Reklama

Wyszukaj przepis

Podudzia kurczaka duszone z cebulą

Macie ochotę na przepyszne podudzia duszone z cebulką w przyprawach ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis co i jak robiłam. Może zechcecie skorzystać z przepisu bo naprawdę warto. Jeżeli nie macie pomysłu na szybki obiad to myślę że tak przygotowane podudzia przypadną wam do gustu a i wasze kupki smakowe będą w siódmym niebie

składniki:

1 kg podudzi kurczaka - 8 sztuk,
1 łyżka natki pietruszki suszonej,
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
2,5 łyżki oleju,
1 szklanka wody ( szklanka poj. 210 ml ),
6 małych cebul

wykonanie:

Przygotować podudzia z kurczaka  przełożyć je do miski obsypać wszystkimi przyprawami wlać olej i całość wymieszać za pomocą rąk aby przyprawy pochłonęły całe mięso odstawić na pięć minut aby przyprawy przegryzły się w mięso. Po wyznaczonym czasie podudzia przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię i obsmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor


Jak już mięso mamy ładnie podsmażone wtedy wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania większości dolanej wody. następnie dodać cebulę małą obraną i pokrojoną na cztery części, poddusić z nią nadal już bez przykrycia aż sos  zrobi się gęstawy smakiem i konsystencją przypominający lejący miód


Uduszone z cebulką jeszcze gorące podudzia podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz jako surówka buraczki czerwone z cebulą. Mięso wyszło tak smaczne że nic nie zostało. Myślę że spodoba wam się tak podany niedzielny obiad. U mnie w domu nie musi być rosół co niedziela ponieważ ja gotuję kiedy mamy na niego ochotę a nie tylko w niedzielę a jak jest w waszych domach ? podzielcie się ze mną opinią


Komentarze

Popularne posty