Pasztet z mięsa z rosołu pieczony
Gotujecie rosół i zostaje wam mięso ? Nie wiecie co z nim zrobić ? Podam wam prosty sposób na pasztet z tegoż właśnie mięsa który świetnie sprawdzi się na kanapki do śniadania czy kolacji. U mnie nic się nie marnuje zawsze z czegoś zrobię coś a że mięsa tym bardziej mi szkoda bo w większości swojskie dlatego je przerobiłam i rodzinka zachwycona bo zawsze to coś innego na kanapki, czy zgadzacie się ze mną ?
składniki:
500 g mięsa z rosołu razem z warzywami,
0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
0,5 łyżki przyprawy do kaczki i gęsi,
4 chochle rosołu ( chochla średnica 8 cm ),
1 jajko
wykonanie:
Przygotować mięso czyli odjąć je od kości, wybierając z rosołu wybrać też duże części warzyw. Oczyszczone z kości mięso przemielić przez maszynkę o drobnym sitku, następnie wbić całe jajko, wsypać przyprawy oraz wlać rosół z kawałkami warzyw. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy
Jak już masa jest przygotowana przełożyć ją do naczynia w którym można piec ( ja miałam specjalne do opiekania ) o średnicy 18 centymetrów i wysokości 5,5 centymetra. Wstawić do piekarnika nastawić go na 200 stopni i piec 80 minut w tym 10 minut w zależności od piekarnia na rozgrzanie, piec do ładnego zarumienienia się pasztetu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Ostudzony pasztet świetnie nadaje się na kanapki do kolacji lub śniadania, dodatkowo na pasztet można położyć pomidor, ogórek, sałatę czy kto co lubi. I takim sposobem mięso z rosołu się nie zmarnuje a dobrze się go wykorzystuje super się smaruje i rodzince smakuje. Pasztet jest wilgotny i lekko pikantny za sprawą dodanego pieprzu czarnego
Komentarze
Prześlij komentarz