Reklama

Wyszukaj przepis

Makaron z pieczarkami i pomidorem w śmietanie

Nie macie pomysłu na szybki obiad ? A mianowicie gotowy w zaledwie piętnaście minut, został wam makaron który gotowaliście np. do rosołu ? Wystarczy kilka składników i szybki obiad gwarantowany. Jeżeli lubicie szybkie jednogarnkowe dania to z wielką przyjemnością podam wam przepis którym zachwyci się wasza rodzinka a nawet znajomi

składniki: 

450 g pieczarek,
5 małych cebul,
5 łyżek oleju,
500 g ugotowanego makaronu,
2 pomidory 300 g,
2 łyżki śmietany 18 %,
0,5 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czarnego mielonego,
1 mały pęczek kopru

wykonanie:

Do głębszej patelni wlać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć ją na rumiany kolor, do podsmażonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone bez nóżek pieczarki. Całość ładnie podsmażyć wsypując sól oraz pieprz czarny. Do podsmażonej cebuli z pieczarkami dodać sparzone i obrane ze skóry pokrojone pomidory podsmażając na wolnym ogniu do czasu aż pomidory będą miękkie

Jak już całość ładnie jest podsmażona dodać ugotowany wcześniej makaron i chwilę podsmażyć do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Następnie wkroić świeży koper zamieszać podsmażając, doprawić jeszcze według swego smaku solą. Na koniec dodać śmietanę ale jeśli ktoś z jakiegoś powodu nie może śmietany można ją pominąć, zamieszać do połączenia się w jedną całość i zdjąć z ognia


Tak przygotowane danie to szybkie a nawet można powiedzieć najszybsze rozwiązanie na obiad gdy nie mamy czasu lub wracamy późno z pracy, z dodatkiem pieczarek mogą jeść nawet starsze dzieci dla młodszych zamiast pieczarek można dać inne np. warzywa. Dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników u mnie z podanych składników obiad jest dla trzech dorosłych osób

Komentarze

Popularne posty