Ćwiartki kurczaka w keczupie
Dziś Agnieszka nie próżnuje i obiad dla odwiedzającej córci przygotowuje. Obiad niby zwykły ale wyszedł bardzo smaczny i pożywny, najadła się cała rodzinka a zapach pieczonych ćwiartek roznosił się po całym domu. Rodzinka zachwycona i najedzona a to najważniejsze no i jakoś powoli mija te święto majowe nudne i zaśnieżone, tak dokładnie w nocy u nas spadł śnieg ale już powoli się topi to chyba dobry znak
składniki:
wykonanie:
Przygotować ćwiartki z kurczaka umyć je, osuszyć i ponacinać tam gdzie skóra, ćwiartki można podzielić na części. Do przygotowanych ćwiartek wsypać wszystkie przyprawy dodać keczup i dokładnie za pomocą rąk po nacierać mięso odstawić na 5 minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso kurczaka
Gdy mięso w przyprawach i keczupie odstało swój czas przełożyć je do naczynia żaroodpornego z całą zawartością. Na mięso pokroić margarynę w cienkie plastry wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 35 minut razem z rozgrzaniem piekarnika co jakiś czas obracając mięso. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i podawać kto z czym ma ochotę
Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami całymi oraz ulubioną surówka z cebuli i ogórka kiszonego. Taki obiad świetnie nadaje się na święta jak również na niedzielę. Na taką surówkę pomysł podsunęła mi koleżanka i teraz bardzo często robię ja do obiadów, cebulę pokroić w drobna kostkę lekko ja posolić i po uciskać do puszczenia soku dodać ogórki pokrojone w kostkę posypać pieprzem wlać oleju ze dwie łyżki i wszystko dokładnie wymieszać
Komentarze
Prześlij komentarz