Zupa ogórkowa z brokułem
U nas dziś pyszna zupka ogórkowa a że ja lubię różne kombinacje zup to właśnie ogórkową zrobiłam z brokułem na kościach ogonowych wędzonych, zupa wyszła rewelacyjna kwaskowata taka jaką lubię. Zupy to najlepsze co w moim domu lubią moi domownicy, mąż zawsze mówi " obiad bez zupy to nie obiad "
składniki:
wykonanie:
Na początek do garnka wlać dwa litry wody dodać kości ogonowe wędzone oraz marchew pokrojoną dowolnie, pogotować przez chwile na małym ogniu od zagotowania do miękkości mięsa i marchwi. W czasie gdy wywar z kośćmi się gotuje przygotować ziemniaki obrać je i pokroić w kostkę. Jak już mięso na kościach i marchew są miękkie wtedy dodać przygotowane ziemniaki, brokuł, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną i gotować wszystko na wolnym ogniu do miękkości
Gdy zupa z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu wtedy przygotować ogórki zetrzeć je na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło prawdziwe roztopić je, przełożyć starte ogórki podsmażyć je do czasu miękkości i zmiany koloru
Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki, cukier i chwilę pogotować a następnie wlać sok z ogórków lecz nie ma takiej potrzeby jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej zupy ogórkowej, po chwili wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, nie trzeba zagotowywać. Wkroić świeży koper zamieszać i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i oczywiście kwaskowa taka jaka lubię. Można taka zupę zajadać z kromką chleba, można także ugotować czysta bez dodatku śmietany jeżeli ktoś nie lubi lub nie toleruje śmietany. Zawsze dodaje cukru dla lepszego smaku zupy ogórkowej
Komentarze
Prześlij komentarz