Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa buraczkowa inaczej

Dziś zrobiłam zupkę buraczkową inaczej a mianowicie ugotowane buraczki pokroiłam w drobną kostkę i nie żałuję tej decyzji bo zupa wyszła wyśmienita a i odczucie gryzienia buraczków sprawia frajdę zwłaszcza dla dzieci. Zawsze to inna buraczkowa niż tradycyjna a i w talerzu bardzo ładnie wygląda. Buraczki to jedno z warzyw które chyba każdy lubi i nie oprze się mu, z buraczka można przygotować bardzo dużo potraw od zup do sałatek i wiele wiele innych

składniki:

500 g porcji rosołowej z kurczaka,
550 g buraka czerwonego ( mam swoje ),
1 marchew 50 g,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
2 łyżki natki pietruszki ( może być mrożona ),
150 ml. śmietany 30 %

dodatkowo: 

3 łyżki octu 10 %,
2,5 łyżeczki cukru.

wykonanie

Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową, buraki pokrojone w mniejsze części oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zmniejszyć ogień i zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. W trakcie gotowania się wywaru na wolnym ogniu wsypać suszona włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy. I całość gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości buraczków. Gdy buraczki są już wystarczająco miękkie wyjąć je z wywaru razem z porcją rosołową do ostygnięcia  a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości


W czasie gdy wywar się gotuje na wolnym ogniu z ziemniakami a buraki ostygły. Pokroić je w drobna kostkę wsypać cukier wlać ocet i wymieszać całość, odstawić aby buraczki puściły sok. Następnie z porcji rosołowych wystudzonych oddzielić mięso od kości

Jak już ziemniaki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać oskubane z kości mięso z porcji rosołowej, po chwili przygotowane buraczki czerwone oraz natkę pietruszki pokrojona drobno lub może być jak w moim przypadku swojska mrożona


Gdy dodaliśmy wszystkie potrzebne składniki zupę zagotować przez chwile na wolnym ogniu doprawiając ją jeszcze według swego smaku octem i przyprawą uniwersalna. Następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia. Zupa buraczkowa po ugotowaniu gdy trochę postoi dostaje ładniejszego koloru, my już nie mogliśmy wytrzymać z powodu zapachu który roznosił się po domu i jedliśmy od razu  ugotowaną


Tak jak pisałam my jedliśmy zupę od razu po ugotowaniu ale najbardziej zbliżony kolor jest na podanym poniżej 👇zdjęciu gdy zupa postała przez chwilę. Buraczkowa wyszła taka jaka lubię słodko - kwaśna moja ulubiona a i moja rodzina bardzo lubi buraczkową czy to z ziemniakami i kaszą jak również z dodatkiem fasoli białej. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym



Komentarze

Popularne posty