Ziemniaki " Biedroneczki " smażone w głębokim oleju
Witajcie serdecznie jak wam mija niedziela, co dziś mieliście na obiadek ? U nas nie rosół nie schabowe lecz ziemniaki smażone w głębokim oleju takie danie z lat mego dzieciństwa gotowe w niecałe trzydzieści minut. Takie ziemniaki są bardzo syte. Nic w nim nie ma trudnego wystarczy mieć ziemniaki i oczywiście olej, przygotowanie takich ziemniaczków to sama przyjemność a rodzina będzie zachwycona ich smakiem
składniki:
wykonanie:
Na początku przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były myte. W czasie gdy ziemniaki ociekają z nadmiaru wody przygotować dużą wykałaczkę i każdy z ziemniaków ponakłuwać robiąc w ziemniaku dziurki, gdy przygotowujemy ziemniaki do garnka wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu
Gdy już ziemniaki mamy przygotowane a tłuszcz rozgrzany wkładać po mniej więcej dziesięć ziemniaków zmniejszając ogień ( uwaga bo olej w czasie wkładania ziemniaków mocno się gotuje ). Tak przygotowane ziemniaki smażyć na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia. Usmażone wyciągać za pomocą widelca lub łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ziemniaczki wyciągać do salaterki i dość sporo nasolić
Upieczone jeszcze gorące mocno nasolone ziemniaczki podałam z kupnymi piwoszkami oraz surówką z cebulki i pomidora w śmietanie. Każdy takie ziemniaki może podać z czym chce lub lubi, można również jeść same ziemniaki jako przekąskę przed telewizorem. Dla większej ilości domowników polecam większą ilość ziemniaków. Ziemniaczki w środku są mocno mięciutkie a z wierzchu maja fajną chrupiącą skórkę
Komentarze
Prześlij komentarz