Ryż z jabłkami i cynamonem
Dziś skromnie ale za to wspomnienia z mego dzieciństwa, uwielbiałam i uwielbiam choć dawno nie robiłam to z chęcią się zjadło. Takie niby nic a jednak dla większości to była kara w dzieciństwie gdy rodzic kazał jeść ryż z jabłkiem dziś chętnie wraca się do lat dzieciństwa. U mnie raczej nie ma rzeczy jakiej bym nie zjadła choć szczerze nie przepadam za owocami morza ale zjeść zjem nie powiem że nie
składniki:
wykonanie:
W garnku nastawić wodę lekko ją soląc jak się zagotuje włożyć torebki z ryżem i gotować do miękkości czyli do czasu aż ryż w woreczkach napęcznieje. W międzyczasie przygotować jabłka ja mam z Biedronki są dość słodkie, obrać je ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych przekrajając je na ćwiartki
Jak już mamy przygotowane jabłka zetrzeć wszystkie na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć starte jabłka, dodać cukier w zależności od słodkości jabłek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną
Gdy jabłka już ładnie zmiękły i puściły sok wtedy dodać cynamon i cały czas mieszając smażyć tak długo aż sok zrobi się kleisty a jabłka zmienią swój kolor. Czas przygotowania to około piętnastu minut. Jabłka tak usmażone wyglądają jak karmelizowane a z dodatkiem cynamonu to po prostu niebo w gębie no chyba że ktoś nie lubi cynamonu to można pominąć. Jak już mamy ugotowany ryż przełożyć go na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody następnie za pomocą foremki kłaść ryż, usmażone jabłka i znowu ryż, wyjdzie Ala ' torcik
To danie niby nic specjalnego a jednak nie dość że wspomnienia z dzieciństwa to na dodatek smacznie. Mama zawsze jak nam je robiła to ryż mieszała razem z jabłkami ze słoika które robiła na zimę do szarlotki ja zrobiłam w ładniejszej myślę wersji. Jeśli ktoś przepada za takim daniem serdecznie polecam, nie musi być tylko na obiad lecz również na śniadanie czy kolację dla dzieci idealne a i zdrowe bo przecież ryż daje nam siły czyż nie ?
Komentarze
Prześlij komentarz