Reklama

Wyszukaj przepis

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygotowałam obiad który praktycznie sam się robi wystarczy tylko przygotować składniki i włożyć do piekarnika i piec w odpowiedniej temperaturze przez wyznaczony czas. W czasie gdy obiad się robi można przygotować w międzyczasie np. sernik na zimno czy na co ktoś ma ochotę, można nawet wysprzątać np. mieszkanie 😂😂😂😂😂😂 to taki żart. Pomysł na właśnie taki obiad podpatrzyłam w telewizji nie pamiętam na jakim programie ale bardzo mi się spodobał i go przygotowałam ale po swojemu bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła

składniki: 

1,5 szklanki ryżu ( szklanka 210 ml ),
1 kg podudzia z kurczaka,
1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
0,5 łyżki suszonego lubczyku,
1 płaska łyżka ziarenka smaku,
0,5 łyżki papryki czerwonej w proszku,
2 łyżki oleju,
140 g marchwi ( 2 średnie sztuki ),
1 mały pęczek szczypioru

zalewa: 

500 ml gotowanej wody,
1 koncentrat pomidorowy 30 %  160 g,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
0,5 łyżeczki cukru

wykonanie:

Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami

W czasie gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebule kto co woli a na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka

Teraz przygotować zalewę do miski wlać gotowana wodę tak do 600 ml dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy, mięso raz przekręcić w czasie pieczenia


Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami opieńki w occie. Danie wyszło tak smaczne że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym

Komentarze

Popularne posty