Makowiec z jabłkami na cieście
Wczoraj Aga nie gotowała ponieważ ze świąt co mrożone lub w słoiki zawekowała szybko zjadała. A że nie gotowała to siedziała i ciasto wymyślała i szybko składniki zamieszała, niby nic wielkiego a jednak w innych regionach to ciasto jest nazywane makowcem Japońskim, w moim przepisie jest wszystko co powstało w mojej głowie " tak sobie pomyślałam albo coś z tego wyjdzie albo kury będą miały ucztę " i o dziwo wyszedł tak przepyszny makowiec jakiego jeszcze nie jadłam
składniki na ciasto:
masa makowa:
wykonanie:
Na początku przygotować ciasto, do miski wsypać mąkę dodać całe jajko oraz margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w mniejsze kawałki. Wyrabiając ciasto za pomocą ręki dodać śmietanę, aromat migdałowy lub śmietankowy a także proszek do pieczenia i wyrobić na gładkie ciasto do czasu aż nie będzie się kleić do rąk w międzyczasie wyrabiania podsypywać mąką wychodzi dwie garście. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania masy makowej
W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotować masę makową, do miski wbić żółtka, wsypać cukier i dodać margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną drobniej. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się dodanych składników, jak już mamy dokładnie zmiksowane jajka z cukrem i margaryną wtedy przygotowaną masę przełożyć i zmiksować z całością a w międzyczasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej
Jak mamy już zmiksowany mak z resztą składników a jabłka przygotowane dodać je do zmiksowanego maku i wymieszać za pomocą łyżki. W międzyczasie zmiksować ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy makowej z jabłkami i za pomocą łyżki powoli wymieszać do połączenia się maku z jabłkami i ubitą na sztywno pianą. Zobaczcie jaką minkę fajną ma moja ubita piana z białek 😂😂😂😂😂😂😂
Gdy mamy już przygotowana masę makową a ciasto dobrze się schłodziło wtedy do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta układając go w blaszce za pomocą mokrych palców. Jak już ciasto jest wyłożone ponakłuwać je widelcem po całości. Na przygotowane ciasto wyłożyć całą przygotowaną masę makową, z reszty ciasta rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką i wycinać paski. Z wyciętych pasków na wierzch masy makowej ułożyć kratkę
Przygotowaną na masie makowej kratkę posmarować zimnym mlekiem. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się kratki na wierzchu ciasta. Upieczone ciasto pozostawić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ja zostawiłam na całą noc ale jeśli ktoś chce zjeść wcześniej wystarczy wystudzone wstawić do lodówki. Ciasto makowe bardzo dobrze się kroi nic się nie rozpada. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową
Gotowe ciasto wyszło tak smaczne że sama się zdziwiłam ponieważ go wymyśliłam samodzielnie. Idealnie nadaje się na święta różnego rodzaju i do kawy jak również dla spodziewających się gości. Troszkę jest przy nim pracy lecz nie za wiele lecz warto poświęcić mu jak najwięcej czasu aby później delektować się jego smakiem i zapachem. A efekt końcowy zaspokoi nasze podniebienia pod warunkiem że jesteście fanami maku i jabłek, u mnie mąż jest zachwycony ponieważ uwielbia mak. Polecam serdecznie aby skorzystać z tego przepisu
Makowiec japoński to jedno z moich ukochanych ciast :) Wersji z ciastem na wierzchu nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam mak jest mega wilgotny a ciasto pyszne kruche.
Usuń