Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem
Dziś obiadek nietypowy ponieważ w piętnaście minut gotowy. Chyba zgodzicie się ze mną że nie zawsze musi być do obiadu kawał mięsa, można również zjeść tak jak ja dziś przygotowałam. Synowi tak smakowało że aż dokładkę brał. Pomysł zainspirował mnie dzięki Smaczny myślę że wam również przypadnie do gustu ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczny
składniki:
wykonanie:
Na dużą głęboką patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Do gotowej cebuli dodać śmietanę oraz mleko dokładnie wymieszać jak już śmietana z mlekiem lekko gęstnieje dodać groszek z marchewką odlewając z niego zalewę, posolić oraz wsypać pieprz czarny. W trakcie smażenia śmietany z mlekiem i groszkiem z marchewka cały czas mieszając dodać natkę pietruszki i nadal smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła do momentu aż zacznie ładnie wszystko gęstnieć. W czasie smażenia wstawić makaron w lekko osolonej wodzie i ugotować go do pełnej miękkości
Gdy sos śmietanowy z groszkiem i marchewką ładnie zgęstniał a makaron ugotował się na miękko wtedy za pomocą łyżki cedzakowej z wody wybierać makaron aby pozbyć się nadmiaru wody w której był gotowany i przełożyć cały do smażącego na wolnym ogniu sosu, wymieszać, wsypać szczyptę ostrej papryki oraz suszony koper i całość mieszając podsmażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać kiełbasę lub szynkę
Tak przygotowany makaron to szybkie rozwiązanie na szybki i pyszny obiad. Jeżeli ktoś ma większą rodzinę i więcej jedzą wystarczy zwiększyć składniki. Tak jak pisałam można również dodać do takiego makaronu z sosem śmietanowym kiełbasę szynkę lub nawet pierś kurczaka wcześniej obsmażoną aby nie była surowa. Serdecznie polecam ponieważ danie jest szybkie, pyszne i nawet pożywne. Przed podaniem również można posypać suszonym lub świeżym koperkiem
Komentarze
Prześlij komentarz