Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety mielone z piersi kaczki

Dziś przedstawię wam nową odsłonę kotletów mielonych którą wymyśliłam w trakcie robienia obiadu, akurat u mnie będzie z piersi kaczki ponieważ wolimy z tego mięsa zrobić mielone niż jeść suchą pierś kaczki. A mianowicie chodzi o jeden składnik który dodałam w trakcie robienia takich kotletów, myślę że do wieprzowych również można go dodać aby wyszły idealne mięciutkie rozpływając się w ustach kotlety

składniki:

720 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
1 spory ząbek czosnku,
2 jajka rozmiar M,
0,5 łyżki przyprawy do gęsi i kaczki ( mam od https://www.gotowaniejestproste.pl/ ),
0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
0,5 łyżki ziarenka smaku,
0,5 łyżeczki lubczyk suszony,
6 łyżek bułki tartej,
olej do smażenia,
1/4 szklanki wody przegotowanej ( szklanka poj. 210 ml )

wykonanie: 

Przygotować piersi z kaczki dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach razem z ząbkiem czosnku. Przygotować przyprawę do gęsi i kaczki którą będziemy dodawać


Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami

Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor


Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem

Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów oraz jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu. Kotlety nawet podane na zimno smakują wyśmienicie

Komentarze

Popularne posty