Reklama

Wyszukaj przepis

Bigos świąteczny

Święta tuż tuż zbliżają się wielkimi krokami z tej okazji postanowiłam ugotować sobie bigos lecz nie na mięsie wieprzowym a na piersiach z kaczki do tego pyszna krucha kiełbasa. Bigos jest ugotowany z dwóch kapust czyli kiszonej swojskiej oraz słodkiej. Post postem ale odrobinkę musiałam spróbować czy wyszedł dobry. Nie wiem czy wam spodoba się w takiej wersji bigos ale mimo to wstawię może komuś przypadnie do gustu

składniki:

800 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
1 kg swojskiej kapusty kiszonej,
3 duże liście laurowe,
10 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
400 g kiełbasy kruchej z szynki,
300 g kapusty słodkiej,
1,5 łyżki majeranku,
2 koncentraty pomidorowe 30 % każdy 160 g,
3 łyżeczki cukru

wykonanie:

Do wysokiego garnka wlewamy dwa i pół litra wody dodać umyte piersi z kaczki i je obgotować, następnie wyjąć obgotowane piersi i je ostudzić a do wywaru po gotujących się piersiach kaczki przełożyć swojską kapustę kiszoną lub kupną pokrojona drobniej, dodać do niej liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną

W trakcie gdy kapusta się gotuje na wolnym ogniu ostygniętą pierś z kaczki pokroić w kawałki i dodać do gotującej się kapusty. Kapustę wraz z dodanym mięsem gotować tak długo aż mięso zacznie się rozpadać ( mięso może być dowolne kto jakie chce ). Jak już kapusta jest miękka a mięso idealnie się rozpada wtedy dodać słodką kapustę poszatkowaną drobno ( ja wzięłam kilka liści z kapusty i odcięłam twarde części od liści ) gotować do miękkości kapusty słodkiej


Gdy dodana kapusta słodka jest już miękka wsypać cukier, wymieszać następnie dodać kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w grubsze plasterki. Kapustę z dodana kapustą pogotować jeszcze około pół godziny następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę gotować do przegryzienia się smaku kapusty z dodaną kiełbasą

Jak już kapusta z kiełbasą i majerankiem się pogotowała, całość spróbować i doprawić według swego smaku ( ja dodałam cukru tylko dlatego że swojska kapusta jest bardzo mocno kwaśna a ja nie obgotowuję kapusty ponieważ uwielbiam mocno kwaśną lecz cukru dodałam do przełamania smaku ). następnie dodać koncentraty pomidorowe i jeszcze całość gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż kapusta dokładnie połączy się z dodanym koncentratem. Jak to mówią najlepszy bigos jest wtedy gdy gotuje się go co najmniej trzy dni, ja mój gotowałam dokładnie dwa dni najpierw kiszoną kapustę z mięsem a na drugi dzień z resztą składników jakie opisałam

Ugotowany jeszcze gorący bigos przełożyć do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić i ustawić na ściereczce do góry dnem aby pokrywka zassała lub wstawić do garnka ze ściereczką i zagotować przez 20 minut. Gorący bigos gdy pokrywka już zassała będzie widoczne gdy pokrywka jest wklęśnięta. Po mimo że bigos ugotowałam wcześniej to na święta śmiało przetrzyma a w lodówce nawet dłużej niż tylko na święta. Bigos wyszedł rewelacyjny taki jak lubię słodko kwaśny


Komentarze

Popularne posty