Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie śmietanowym
Witajcie co dziś macie przy wtorku na obiad ? U nas przygotowałam gulasz z warzywami z mieszanki europejskiej w sosie śmietanowym. Nic specjalnego w takim obiedzie ale najeść się można a i podniebienia zadowolone. Zapewne każdy potrafi przygotować gulasz z różnego rodzaju mięsa a mianowicie z takiego jakie kto lubi, nam dziś zachciało się wieprzowego i to właśnie w sosie śmietanowym. Jeżeli lubicie gulasze i kasze różnego rodzaju to zapraszam po przepis
składniki:
wykonanie:
Mięso gulaszowe pokroić w mniejsze kawałki, następnie wsypać przyprawy oraz wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami. Wymieszane odstawić na dziesięć minut aby mięso wchłonęło przyprawy
Gdy mięso gulaszowe odstało już swój czas w przyprawach, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć na ładny rumiany kolor. Jak już mięso dokładnie jest obsmażone wlać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa gulaszowego, pod koniec duszenia dodać warzywa z mieszanki europejskiej i nadal dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw
Jak już mięso gulaszowe podczas duszenia jest dość miękkie wtedy przygotować śmietanę, rozprowadzić ją razem z dodaną mąką tak aby nie było grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa gdy wychodzi za gęste wlać trochę wody, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki i całość zagotować do powstania sosu średnio gęstego
Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą gryczaną którą uwielbiają moi chłopacy bo ja nie koniecznie oraz do całości ogórek kiszony swojski. Może nie wygląda zbyt zachęcająco ale zapewniam że gulasz wyszedł przepyszny cała rodzinka się najadła i mieli pełne brzuchy. Do takiego obiadu można do picia podać zimne mleko
Komentarze
Prześlij komentarz