Gofrowy torcik ze swojskim dżemem truskawkowym
Dziś Agnieszka obiadu nie gotuje bo sobie strajkuje ale z racji tego że dziś jest dzień gofra więc postanowiłam upiec kilka sztuk aby przetestować mój stary przepis który mam od dziadka, myślę że zechcecie skorzystać z przepisu na dobre gofry. Rodzinka uszczęśliwiona ponieważ gofry bardzo im posmakowały aż paluszki i usteczka oblizywali
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą puszystą masę. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wtedy wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, wlać olej oraz mleko ( można dodać ulubiony aromat ja dałam łyżeczkę waniliowego ). Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany
Jak już mamy dokładnie zmiksowane ciasto wtedy rozgrzać GOFROWNICĘ. Na rozgrzaną nalewać po półtorej chochli ciasta w zależności od GOFROWNICY ( ja chochlę miałam o średnicy 7 cm ), zamknąć GOFROWNICĘ i piec 2 do 3 minut w zależności od ustawień GOFROWNICY. Upieczone wyciągać i układać na kratce wtedy będą chrupiące. Ostygnięte przełożyć na talerzyk
Ostygnięte chrupiące i kruche gofry przełożyć dowolnym dżemem ( ja miałam swój który robiłam na zimę ze swoich truskawek z galaretką ). Nakładać drugimi goframi i tak na przemian co najmniej pięć warstw. Wierzch gofrów można posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną kto jak i z czym woli
Gofry tak przygotowane w formie torciku nie dość że ładnie wyglądają to jeszcze świetnie smakują. Gdy są już całkiem ostygnięte i z dżemem robią się miękkie i fajne kruche w smaku a dodanie dżemu swojskiego z truskawki to strzał w dziesiątkę ( po mimo że nie lubię truskawek to z goframi smakował rewelacyjnie ). Świetny deser dla dzieci gotowy w niecałe pięć minut
Komentarze
Prześlij komentarz