Schabowy z kością
Co powiecie na taką propozycję obiadu ? Jest bardzo prosty w przygotowaniu wiem że każdy potrafi przygotować taki obiad jednak postanowiłam podać przepis jeśli zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to znając życie zaraz będą hejty że każdy potrafi przygotować tak prosty obiad. Jednak powiem z własnego doświadczenia że smażenie takiego kotleta może stać się porażką, a mianowicie jadłam u koleżanki gdzie kotlet był smażony na szybkim ogniu i był niestety surowy i ociekał krwią ja osobiście nie lubię takich dla mnie musi kotlet schabowy być ładnie zarumieniony i usmażony perfekcyjnie
składniki:
wykonanie:
Przygotować schab ja kupiłam już pokrojony po dwa centymetry sztuka. Schab dobrze ubić tłuczkiem do kotletów ( bardzo ważne aby przy kości też był dokładnie zbity ). Ubity dokładnie schab ułożyć na talerzu. Jak już schab jest ubity przygotować jajka, do głębszego talerza wbić całe jajka dodać szczyptę soli i roztrzepać je widelcem
Jak już mamy wszystko przygotowane czyli jajka i schab wtedy na dużej patelni rozpuścić smalec. Następnie gotowy schab lekko posolić ( tuż przed samym smażeniem ), zamoczyć z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej. Na roztopionym smalcu ułożyć przygotowany schab i na wolnym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor ( bardzo ważne aby nie smażyć na szybkim ogniu ponieważ będzie surowy kotlet )
Tak usmażone kotlety schabowe podałam z ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką i olejem. Kotlet wyszedł bardzo soczysty i smaczny i powiem szczerze że taki kotlet smażony na smalcu jest o wiele smaczniejszy niż smażony na oleju ale jeśli nie ma się smalcu można smażyć również na oleju
ooo tak takiego schabowego to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
Usuń