Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi " trójkąty " z jagodami i kisielem

Jesteście może fanami pierogów, a mianowicie pierogów z jagodami leśnymi. Z wielką przyjemnością podam wam przepis na farsz jagodowy który nie ucieka podczas jedzenia, no może odrobinkę. My strasznie uwielbiamy pierogi z jagodami gorzej tylko dla tych którzy mają protezy bo niestety ale pesteczki z jagód bardzo dostają się pod te właśnie protezy, no chyba że ktoś ma sposób jak tego uniknąć

składniki na ciasto: 

4,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),
0,5 łyżeczki soli,
1,5 szklanki mocno ciepłej wody,
3 łyżki oleju

farsz jagodowy:

5 szklanek jagód leśnych ( szklanka poj. 210 ml ),
3 kisiele morelowe,
6 łyżek cukru kryształ

wykonanie:

Na początek przygotować jagody ( ja miałam mrożone ). Więc dodać kisiele mogą być kto na jaki ma ochotę oraz cukier dokładnie wymieszać i pozostawić aby puściły sok wtedy kisiel połączy się z jagodami. Do świeżych jagód też dodawać kisiel wtedy nie wycieka sok podczas jedzenia ugotowanych już pierogów


W czasie gdy jagody odmrażają się już z dodanymi kisielami i cukrem, wtedy przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać mąkę oraz sól, dodać mocno ciepłą wodę najlepiej przegotowaną. Szybkim ruchem łyżki dobrze wymieszać aby ciasto się nie sparzyło. Następnie wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą dodaną mąkę, jak już jest wyrobione wlać olej i wyrabiać do czasu aż cały olej wchłonie się w ciasto. Wyrobione pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło


Gdy już ciasto odpoczęło tak mniej więcej do dziesięciu minut podzielić je na dwie części. Jedną z części wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę obsypać wierzch ciasta. Tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta. Posypane na stolnicy ciasto rozwałkować w kwadrat nie za cienko. Następnie przyrządem do pizzy pociąć ciasto w mniejsze kwadraty


Z wyciętych kwadracików oczywiście każdy może robić dowolny kształt jaki lubi lecz ten jest szybki i prosty. Do ręki brać mały kwadracik i go rozciągnąć ciasto jest bardzo elastyczne, nałożyć farsz jagodowy i sklejać łącząc przeciwne boki kwadratów. Gotowe pierożki układać na przygotowanej ściereczce. W czasie robienia pierogów wstawić do garnka wodę lekko ją soląc i poczekać aż się zagotuje

Jak już woda się zagotowała wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów. Od czasu gdy się zagotują i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na średnim ogniu pierogi pogotować przez pięć minut. Ugotowane pierogi wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania


Ugotowane pierogi zawsze u nas podajemy z kwaśną śmietaną osiemnastoprocentową i posypane cukrem kryształ. Każdy może zajadać z czym lubi. Dodanie do jagód kisieli sprawia to że sok z jagód nie ucieka podczas ich spożywania. Bardzo was zachęcam do wypróbowania mojego przepisu a się nie zawiedziecie. Z całego serca życzę smacznego

Komentarze

Popularne posty