Kokosanki
Nie macie pomysłu co zrobić z białkiem które pozostało po pieczeniu na przykład pączków ? Podam wam chętnie przepis który dziś wymyśliłam a białko mi zostało z ciasta a właściwie kremu który robiłam do ciasta koleżance. Przepis jest banalnie prosty a ciasteczka proste w wykonaniu zrobicie je w zaledwie dwadzieścia minut prócz studzenia. Myślę że przepis bardzo wam się spodoba i będziecie nim zachwyceni
składniki:
wykonanie:
Do garnka przełożyć margarynę i na małym ogniu ją rozpuścić. Jak już margaryna jest rozpuszczona wsypać wiórki i podsmażając wymieszać je dokładnie z rozpuszczoną margaryną. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie gdy wiórki stygną w misce zmiksować białko na sztywną pianę następnie dodając po łyżce cukru nadal ubijać do czasu aż piana zrobi się lśniąca , wsypać mąkę ziemniaczaną i nadal ubijać
Gdy piana z białek jest już dokładnie ubita na sztywno i jest lśniąca dodać do niej wystudzone wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wiórek kokosowych z pianą z białek
Jak już masa kokosowa jest dokładnie wymieszana na łyżę nabierać masę i formować w niej ciasteczka za pomocą ręki, można też zrobić inne kształty kto na jakie ma ochotę. Uformowane kokosanki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kokosanki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec15 minut jeśli chcemy bardziej rumiane to piec 17 minut. Upieczone pozostawić do ostygnięcia
Upieczone i ostudzone kokosanki przełożyć do salaterki. Powiem wam że kokosanki wyszły rewelacyjne bardzo chrupiące i pachnące kokosem. Choć pomysł wpadł do głowy nagle to ciasteczka kokosowe są warte grzechu. Bardzo dobrze upiekły się z wierzchu jak i od spodu
Takie ciasteczka mogą być również na jutrzejsze Walentynki, bo przecież nie kochamy tylko raz w roku lecz przez całe życie i jeden dzień dłużej czyż nie ? Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza to trudno ja tak myślę i tak byłam wychowana w domu. Kokosanki są naprawdę bardzo smaczne i w ogóle nie czuć dodanego proszku do pieczenia
Komentarze
Prześlij komentarz