Reklama

Wyszukaj przepis

Szybkie pączki z twarogiem łyżką kładzione

Hej hej to znowu ja wiecie co, postanowiłam przetestować mój stary przepis na szybkie pączki łyżką kładzione, dawno nie robiłam a tłusty czwartek już niedługo więc trzeba sprawdzić czy się uda a i czytelnikom mojego bloga na pewno też przyda się prosty i szybki przepis na pączki ale nie takie tradycyjne lecz łyżką kładzione. Z tego co pamiętam to na tradycyjne pączki też jest przepis na blogu. Kilka składników i mamy fajne pączusie do kawy czy dla swoich ukochanych domowników. Wyglądają jak ziemniaki gotowane w mundurkach lecz to tylko wygląd bo są to naprawdę pączusie

składniki:

500 g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 210 ml ),
5 czubatych łyżek śmietany 18 %,
6 łyżek cukru kryształ,
4 jajka klasy M,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu lub spirytusu,
1 litr oleju ( w zależności od wielkości garnka ),
4 łyżeczki cukru pudru ( do posypania pączków )

wykonanie:

Przygotować twaróg, przełożyć go do miski i ugnieść widelcem, następnie dodać całe jajka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać śmietanę, można również dodać łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dałam pomarańczowy ), wsypać także cukier i wlać ocet lub spirytus. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą widelca na jednolitą masę. Ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie


Jak już mamy przygotowane ciasto wstawić na mały gaz garnek wlewając do niego olej, rozgrzać go. Następnie na łyżkę nabierać niewielką ilość ciasta i przekładać pomagając sobie drugą łyżką na rozgrzany olej, włożone ciasto lekko podważyć widelcem aby nie przystało do dna garnka. Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony, w czasie smażenia pączki same potrafią się przekręcać


Usmażone pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca do salaterki z wyłożonym ręcznikiem papierowym, choć nie ma aż takiej potrzeby ponieważ dodany ocet lub spirytus powoduje to że pączki nie wchłaniają dużo oleju

Gdy już mamy usmażone wszystkie pączki i lekko ostygły można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja nie znoszę lukru dlatego posypałam cukrem pudrem ). Pączki są tak delikatne że rozpływają się w buzi. Bardzo ważne aby te właśnie pączki smażyć na małym gazie nie mogą się smażyć szybko ponieważ będą w środku surowe

Komentarze

Popularne posty