Reklama

Wyszukaj przepis

Rozgrzewająca cebulowa

Dziś przygotowałam zupę inną niż doi tych czas a mianowicie zrobiłam cebulową ale według mnie nie tak jak można znaleźć przez przeglądarkę, z tego co czytałam dodają wino ale ja jestem anty czyli nie tykam żadnego alkoholu. Moją zupę ugotowałam na porcji rosołowej, wiem że większość ludzi kupuje porcje dla swoich pupili a my bardzo lubimy ogryzać kostki a zwłaszcza mąż, po za tym są one tanie i mają dużo mięska czasami takie porcje trafiają się razem ze skrzydłami. Ja rozumiem że co poniektórych pewnie bierze obrzydzenie ale my nie należymy do bogatych a jeść niestety coś trzeba. Zupa jest bardzo pożywna i w ogóle cebula nie jest wyczuwalna wystarczy ją tylko dobrze przygotować

składniki:

600 g porcji rosołowych,
600 g cebuli 5 sztuk,
100 g marchwi,
50 g korzeń pietruszki,
4 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
20 g korzenia selera,
50 g masła prawdziwego lub Kasi,
1 łyżka liści selera,
2 kostki magii 4 g każda,
25 g świeżego kopru,
15 g natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie, gdy wywar z mięsem się zagotuje zmniejszyć ogień i na małym gotować do czasu aż mięso na porcjach będzie prawie miękkie. Gdy mięso na porcjach już jest miękkie wyjąć z wywaru i pozostawić do ostygnięcia dodać przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków

W międzyczasie gdy wywar gotuje się już z ziemniakami przygotować cebulę, obrać ją z koszulek i pokroić w półplasterki. Na patelnię dodać masło, rozpuścić go i przełożyć przygotowaną cebulę, smażyć ją na średnim ogniu co raz mieszając do czasu zeszklenia się cebuli i uzyskania lekko brązowego koloru


Jak już mamy ładnie podsmażoną cebulę na rumiany kolor zdjąć ją z ognia a w międzyczasie z porcji oddzielić mięso od kości i poszarpać je w małe kawałki. Gdy ziemniaki w wywarze z porcji są już miękkie dodać oskubane poszarpane mięso, liście pokrojone selera i od razu na mięso przełożyć usmażoną cebulę, chwilę pogotować na małym ogniu do zmiękczenia cebuli ( chyba że ktoś lubi chrupką cebule w zupie ). Jak już cebula jest dość miękka dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i kopru lekko zagotować zdjąć z ognia


Ugotowaną jeszcze gorącą zupę można podawać z grzankami, można również dodać szczyptę czarnego pieprzu. Zupa jest bardzo pożywna i naprawdę rozgrzewająca. Bardzo dobrze sprawdzi się na zimowe chłodne dni. Jeśli ktoś z was jeszcze takiej nie jadł to całym sercem polecam

Komentarze

Popularne posty