Naleśniki śmietanowe
Dziś sobie powiedziałam strajkuję nic nie gotuję bo tylko jedzenie się marnuje, siedzą i tylko cudują czego by oni nie zjedli. Ale że ja bez garów żyć nie umiem więc wymyśliłam nowy przepis na naleśniki. Będziecie zachwyceni tak jak ja byłam gdy ich usmażyłam. Przepis bardzo łatwy i szybki w wykonaniu wystarczy tylko kilka składników i szczere chęci stania przy patelni, no i oczywiście odrobina miłości do gotowania
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Na początek do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli całość zmiksować na pulchną masę w czasie ubijania jajek dodać dwie łyżeczki cukru. Gdy masa jajeczna jest już dokładnie ubita wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz obie śmietany, całość zmiksować na jednolitą masę
Gdy już mamy zmiksowane ciasto na jednolitą masę, wlać wodę gazowaną i dokładnie zmiksować do połączenia się ciasta z woda gazowaną, ciasto powinno mieć konsystencję lejącą lecz nie gęstą za bardzo
Jak ciasto jest już gotowe na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać go. Chochlą wlewać porcję przygotowanego ciasta, gdy ciasto z wierzchu już ładnie się ścina wtedy naleśnik przewrócić na drugą stronę i smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Naleśniki bardzo ładnie się przekręcają nie przystają do patelni
Usmażone puchate naleśniki układać na talerzu, mi z podanych składników wyszło 22 naleśniki, dużo jest również zależne od średnicy patelni moja miała 24 cm. N usmażone jeszcze gorące naleśniki nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu, zawijać dowolnie
Naleśniki wyszły tak smaczne i mięciutkie że nie spodziewałam się aż takiego efektu. Do takich naleśników obowiązkowo zimne mleko prosto z lodówki lub gorące kakao. Rodzina była zachwycona a mąż stwierdził że zawsze coś pysznego wymyślę i jadł same naleśniki bez dżemu tak mu smakowały
Komentarze
Prześlij komentarz