Grzybowa z opieniek leśnych
Dziś Święto Trzech Króli wszyscy świętują ja nie do końca całą noc nie spałam o trzynastej się położyłam i chwilkę zdrzemnęłam, nie wiem co się dzieje ale jakoś ostatnio spać nie mogę. W sumie dość o mnie bo po co podam wam z wielką przyjemnością przepis na zupkę grzybową z grzybów opieniek które robiłam do słoików na zimę w soli. Zupa jest bez żadnych konserwantów nawet nie musiałam jej solić. Jeśli będziecie zainteresowani serdecznie zapraszam po przepis podany pod zdjęciem
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Na początek dzień przed przygotowaniem obiadu a mianowicie zupy, przygotować swoje grzyby które robione są na zimę w słoiki. Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą aby opłukać je z soli czynność powtórzyć dwa razy ( ja moje drugi raz płukane zostawiłam na noc w wodzie ). Rano grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody
Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z gęsi ( u mnie duży kuper ) oraz mięso z łopatki wieprzowej. korzenie pietruszki i suszone warzywa. Całość gotować na wolnym ogniu pod pół przykryta pokrywką do czasu aż mięsa będą miękkie. W czasie gotowania się wywaru zamieszać aby suszone warzywa opadły na dno i zebrać powstałe od mięsa szumowiny jeśli wywar jest za tłusty zebrać część tłuszczu. Gdy mięsa są już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe oraz suszoną natkę pietruszki, lubczyk i koper, gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie
Jak już ziemniaki w wywarze mięsnym są miękkie dodać odcedzone z wody grzyby, Chwilkę pogotować ( nie trzeba długo ponieważ grzyby przygotowywane na zimę są obgotowywane a następnie pasteryzowane link do grzybów w soli podałam w składnikach ). Gdy zupa z grzybami już się pogotowała dodać dwie kostki magii oraz wlać śmietanę trzydziestkę
Jak śmietana została dodana szybkim ruchem łyżki zamieszać zupę ( aby śmietana się nie zważyła ), lekko zupę zagotować. Wyłączyć gaz pod gotującą się zupą i wtedy wsypać płaską łyżkę suszonej natki pietruszki. Dodana na koniec ugotowanej zupy suszona natka pietruszki daje bardzo przyjemny zapach zupie
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że chłopaki moje aż prosili o dokładkę. A co najważniejsze nie musiałam jej doprawiać przyprawą uniwersalną ani dodawać zupy grzybowej w proszku, grzyby robione samemu są przepyszne wystarczy tylko dobrze je przygotować
Komentarze
Prześlij komentarz