Delikatne kopytka ze skwarkami
Co powiecie na pyszne rozpływające się w ustach kopytka ? Powiem wam że my bardzo lubimy mączne kluchy czy też kluchy ziemniaczano - mączne. Nie wiem jak większość ludzi ale my uważamy że nie zawsze musi być sztuka mięcha aby dobrze zjeść i się najeść. Już wam niejednokrotnie pisałam że pochodzę z rodziny u której się nie przelewało i że mama zawsze coś przygotowała dobrego abyśmy się najedli i jakoś nie umarliśmy z głodu żyjemy do dziś i mamy się całkiem dobrze poza chorobami takimi jak kręgosłup czy inne ale tu już nie będę opowiadała bo to moja prywatna sprawa na co choruję
składniki:
dodatkowo:
400 g surowej pachwiny wieprzowej
wykonanie:
Na początek obrać ziemniaki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ziemniaki są całkowicie zimne wtedy przemielić je przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, wbić całe jajko oraz wsypać mąkę
Gdy już mamy dodane produkty do zmielonych ziemniaków wtedy wyrabiać do momentu aż ziemniaki połączą się dokładnie z mąką i jajkiem. Połączone ze składnikami ciasto podzielić na dwie a nawet na cztery części ( uwaga ciasto lekko się klei ale takie ma właśnie być ). Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć kawałek części ciasta
Przygotowany kawałek ciasta ziemniaczanego na stolnicy za pomocą rąk rozwałkować w rulon, można zrobić ozdobny wzorek. Następnie odkrajać nożem dowolnej wielkości kopytka. Tak postępować z wszystkimi kawałkami ciasta. To że wykładane ciasto się klei w niczym nie przeszkadza ponieważ w czasie rozwałkowywania ciasto elegancko się wyrobi
Gdy mamy już część kopytek pokrojonych wtedy wstawić na ogień wodę w garnku, posolić ją, jak się zagotuje zmniejszyć ogień wkładać kopytka tak mniej więcej po trzydzieści lub czterdzieści sztuk. Zwiększyć ogień aby się lekko zagotowały. Gdy zaczną się gotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minut. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane
W międzyczasie gdy gotuje się na wolnym ogniu ostatnia partia kopytek. Przygotować surową pachwinę wieprzową, pokroić ją w kostkę. Na patelnię położyć pokrojoną pachwinę posolić ją i podsmażyć na ładne rumiane skwarki
Ugotowane delikatne i rozpływające się w ustach kopytka podałam tylko z usmażonymi skwarkami, ponieważ tak zachciała rodzinka. Do kopytek można również przygotować dowolny gulasz lub nawet polać tylko bułka tarta usmażoną na maśle prawdziwym
Pyszota 🥰😍
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘
Usuń