Ciasto SEROMAKOWIEC
Postanowiłam podać Wam przepis na mój sprawdzony SEROMAKOWIEC z przed lat lecz ulepszoną wersję. Może skorzystacie z przepisu i przygotujecie te pyszne ciasto na Nowy Rok. Ciasto jest trochę czasochłonne ale warte przygotowania, a tak śmiechem żartem za jedną robotą mamy dwa ciasta w jednym. Jeżeli ktoś z Was lubi i sernik i makowiec to tu będzie miał dwa ciasta razem moim zdaniem to świetne rozwiązanie dla ludzi którzy nie lubią piec osobno ciast. Zatem zachęcam do zapoznania się z przepisem. Wesołych Świąt
składniki na ciasto:
masa serowa:
masa makowa:
wykonanie:
Przygotować masło musi być koniecznie o temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, następnie wbić całe jajko i dodać pokrojone w mniejsze części masło. Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników, w czasie wyrabiania dodać łyżkę mąki i nadal wyrabiać aby ciasto się nie kleiło. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
W czasie gdy ciasto już przygotowane stoi w lodówce aby się schłodziło przygotować mak oraz śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki. Mak przełożyć do miski dodać całe jajko oraz pokrojone śliwki suszone i całość zmiksować do połączenia się całości
Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej ( Ja ser używam z Biedronki w kostkach 250 g jest idealny bo nie trzeba go mielić ). Do miski wbić całe jajka, dodać cukier kryształ i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną, do masy jajecznej dodać masło pokrojone i całość zmiksować
Gdy już masa jajeczna jest zmiksowana z masłem dodać twaróg z kostek i porządnie zmiksować do połączenia się składników. Przygotować budyń z torebki. Wsypać proszek budyniowy do zmiksowanej masy z twarogiem i również całość zmiksować
Następnie przygotować ananasy przelać je na sitko aby odlać syrop który znajduje się w ananasie, ananasy odsączone z syropu i osuszone za pomocą ręcznika papierowego pokroić w drobne plasterki. Pokrojone dodać do masy serowej i wymieszać łyżką do połączenia się sera z ananasem ( jeśli wolicie może być brzoskwinia z syropu )
Jak już mamy przygotowaną masę serową i makową wtedy wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki, przełożyć większą część ciasta i rozwałkować na placek wielkości blaszki w której będzie robione ciasto
Do blaszki o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja papier zmaczam wtedy lepiej układa się w blaszce ) wyłożyć rozwałkowane ciasto ponakłuwać je widelcem, na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową, na masę wyłożyć masę serową
Z pozostałego ciasta mniejszego kawałka rozwałkować go i wyciąć paski, ułożyć na przygotowanym cieście a właściwie masie serowej. tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę. Po upieczeniu pozostawić przy uchylonych drzwiczkach na pięć minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu ciasto bardzo ładnie odchodzi od papieru nic się nie klei
Ciasto wyszło przepyszne nawet się nie spodziewałam że wyjdzie takie idealne. Zapach piekącego się SEROMAKOWCA roznosił się po całym domu. Takie ciasto najlepiej piec wieczorem a wyjąć dopiero następnego dnia. Moje ciasto bardzo ładnie prezentowało się na świątecznym stole. Polecam serdecznie mój przepis oczywiście nie chwaląc się że wyszło przepyszne takie w sam raz nie za słodkie no po prostu dla każdego podniebienia
Komentarze
Prześlij komentarz