Pierogi z kapustą i grzybami
Wstawię wam kilka zaległych dań, myślę że zechcecie skorzystać no chyba że się mylę. Pierwsze danie które wstawię to będą obiecane pierogi z farszem grzybowym który jest już na moim blogu podaję wam link do farszu : Farsz z kapusty kiszonej i grzybów . Jak dla mnie jest za dużo grzybów ale mąż i zięć właśnie takie uwielbiają. Można zmniejszyć ilość grzybów i dać więcej kapusty ale to zależy kto jak lubi
składniki na ciasto pierogowe:
wykonanie:
Już przepis na ciasto nie raz podawałam więc dziś pokażę wam zdjęcia tak w skrócie. Więc tak do miski wsypać mąkę, sól i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki mieszać aby ciasto się nie sparzyło, wyrabiać ręką tak długo aby mąka wraz z wodą połączyły się w jedną całość. Następnie wlać olej i także wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Gotowe odstawić pod ściereczką aby odpoczęło. Gdy ciasto już odpoczęło podzielić na dwie części każdą z nich rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Nakładać solidną łyżeczkę farszu
Jak już mamy nałożony farsz grzybowy, zaczynamy sklejać pierogi od środka po całej długości . Można zrobić dowolny ozdobny brzeg. Tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta pierogowego. Przygotowane pierogi ułożyć na ściereczce
Gdy mamy już pozlepiane wszystkie pierogi i są już ułożone na ściereczce wtedy w garnku nastawić wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak woda już się zagotuje wkładać pierogi po kilka sztuk, zamieszać lekko aby nie przywarły do dna garnka. W chwili kiedy wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i pogotować na małym ogniu do dziesięciu minut
Tak przygotowane pierogi świetnie nadają się na stół wigilijny. Można do nich przygotować barszcz czerwony lub zajadać okraszone cebulką z olejem kto jak woli. Tak jak pisałam jak dla mnie za dużo grzybów ale to dlatego że jedyne leśne jaki lubię to opieńki a do farszu dałam prawdziwki które uwielbia mąż
Komentarze
Prześlij komentarz