Pierogi z kapustą i grzybami
Jak wam idą przygotowania do świąt ? Mi jakoś opornie ale to może dlatego że gotuję z dnia na dzień, nie wiem dlaczego ale nie lubię mrożonych dań dlatego postanowiłam że pierogi zrobię tuż przed Wigilią zawsze świeże to o wiele smaczniejsze. Nie wiem czy wam się spodoba ale moje dzisiejsze pierogi zrobiłam z bigosem Wigilijnym który ostatnio wstawiałam powiem wam że wyszły bardzo smaczne
składniki na ciasto pierogowe:
dodatkowo:
wykonanie:
Przygotować bigos lecz nie z mięsem lecz taki który robimy na wigilię czyli kapusta z grzybami na oleju tu podaję link do mojego bigosu wigilijnego ( https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/12/bigos-wigilijny.html ). Możecie również dać dowolny swój farsz z kapustą i grzybami. Na zdjęciu jest słoik pół litrowy ale napisałam dokładnie ile potrzebne w opisie czyli litrowy słoik
Jak już mamy przygotowany farsz wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta pierogowego. Do miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i łyżką szybkim ruchem wymieszać aby mąka się nie sparzyła. Następnie ręką ( uwaga bo ciasto jest dość ciepłe ) wyrobić do połączenia się mąki z wodą, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić do rąk
Gdy mamy już dokładnie wyrobione ciasto pierogowe, wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto całego dodanego oleju. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić na chwile pod ściereczką aby odpoczęło. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypać mąkę położyć kawałek ciasta i rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Tak postępować z oboma kawałkami ciasta
Jak już mamy po wycinane kółeczka, brać po jednym do ręki lekko je rozciągnąć, nałożyć łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów. Zakleić zaczynając od środka i skleić po całości, następnie zrobić ozdobny brzeg lecz nie koniecznie
Poklejone wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce, z podanych składników wyszło mi 35 sztuk pierogów. Gdy mamy już posklejane wszystkie pierogi na gaz wstawić wodę posolić ją, gdy się zagotuje wkładać pierogi i od razu delikatnie zamieszać aby nie przystały do dna garnka. Jak pierogi wypłyną na wierzch w czasie gotowania zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Ugotowane wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody
Ugotowane mięciutkie pierogi z kapustą i grzybami podałam z usmażoną cebulą na oleju. Pierogi tak przygotowane będą pięknie wyglądały na stole Wigilijnym. Można je nawet zajadać z barszczem czerwonym w niczym to nie przeszkadza. Pierogi wyszły tak miękkie i smaczne że nic nie zostało, jeśli jednak coś zostanie można je podsmażyć na rumiany kolor
Komentarze
Prześlij komentarz