Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grzybowa z torebki

Zwykła a może niezwykła to już zależy od smakoszy którzy uwielbiają zupy tak jak my. Bardzo lubię zupy grzybowe choć z leśnych grzybów jedyne jakie uwielbiam to opieńki i to zrobione tylko w occie ostatecznie jeszcze zjem smażone z cebulą, innych leśnych grzybów nie ruszam nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam przekonania do leśnych grzybów. A zupę najbardziej uwielbiam z pieczarek. Dzisiejsza jednak zrobiłam z mieszanki warzywnej z dodatkiem grzybów

składniki:

450 g mieszanki warzywnej z grzybami,
500 g kości żeberkowych,
6 - 8 ziemniaków,
1 zupa w proszku  grzybowa 48 g ( http://www.winiary.pl/ ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 łyżki natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody dodać kości żeberkowe wieprzowe, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy. Wywar gotować do miękkości mięska na kościach, w czasie gotowania zdjąć delikatnie powstałe szumowiny. Jak już wywar z kośćmi wieprzowymi się dość pogotował dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu mieszankę warzywną z grzybami, wsypać również przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz mieszanki

W czasie gdy wywar z ziemniakami i mieszanka się gotuje przygotować zupę w proszku a mianowicie wlać do szklanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody, wsypać zupę w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było kluchów. Jak już w wywarze ziemniaki i mieszanka są miękkie wlać przygotowaną zupę w proszku i pogotować na wolnym ogniu piętnaście minut. Zaczęłam dodawać do gotowania zup zupy w proszku i nie żałuję bo są o wiele smaczniejsze ale daję zupy w proszku tylko sprawdzonych firm takich np. jak http://www.winiary.pl/ 

Gdy zupa z zupa w proszku pogotowała się na wolnym ogniu wyznaczony czas, doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną według swego smaku. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, chwilkę zagotować i zdjąć z ognia

Ugotowaną zupę grzybową polecam podać ze szczypta pieprzu naturalnego oraz kilkoma kroplami magii oryginalnej, smak wtedy jest o wiele wiele smaczniejszy. Może zupa nie wygląda pięknie ale zapewniam wyszła bardzo smaczna. Jeśli ktoś lubi można ją zajadać z kromką lub dwoma kromkami chleba

Komentarze

Popularne posty