Ciasto "Biszkoptowa rozkosz"
Jeszcze chwila jeszcze krok i wskoczymy w Nowy Rok. Dlatego jeszcze w Starym Roku a mianowicie w Sylwestra przedstawię wam przepis na przepyszne ciasto. Ciasto jest trochę pracochłonne ale warte przygotowania. Jeśli dziś go przygotujecie to na Nowy Rok dla gości będziecie mieli pyszne ciasto. Powiem wam że to ciasto jest moim debiutem w święta jadłam podobne lecz kupne u sąsiadki ale to nie to samo kiedy człowiek zrobi swoje
składniki na biszkopt biały:
składniki na biszkopt czarny:
dodatkowo:
wykonanie całości:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników
Jak już mamy zmiksowana masę jajeczna razem z mąka i proszkiem do pieczenia, wtedy do blaszki 36/25 wyłożonej papierem do pieczenia przelać gotowe ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Gdy jasny biszkopt stygnie przygotować biszkopt ciemny. Do miski wbić całe jajka dodać cukier i również całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę, jak już masa jajeczna jest dokładnie zmiksowana wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i również całość zmiksować do połączenia się całości
Gotowe wymieszane ciasto przelać do blaszki 36/25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, piec 25 minut do czasu suchego patyczka. Gotowe upieczone ciasto pozostawić również do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone ciasta oddzielić od papieru do pieczenia, dobrze odchodzą nic się nie przykleja. Zimny biały biszkopt przekroić na dwa placki. Czarny pozostawić w całości
Jak już mamy przygotowane oba biszkopty, wtedy przygotować śmietanę 36 % zaczynamy ubijać powoli gdy zaczyna się ubijać co jest widoczne zwiększyć obroty miksera ( śmietana aby dobrze się ubiła musi być zimna również miska w której będzie ubijana śmietana musi być zimna ). Ja do ubitej śmietany dodałam jeszcze dwa ŚMIETANEX aby była sztywniejsza
Przygotować śnieżkę. Do ubitej śmietany można dodać jedno opakowanie śnieżki wtedy będzie sztywniejszy krem i lepiej będzie go rozsmarować na cieście ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć i ubić samą śmietanę 36 procentową )
Gdy jest już dokładnie ubita śmietana przygotować masę kajmakową. Dolny placek białego biszkoptu położyć w blaszce ( najlepiej gdy blaszka jest rozpinana ), biszkopt nasączyć przygotowaną wodą z cukrem, położyć połowę masy kajmakowej, na masę kajmakową wyłożyć jedną trzecią część śmietany i wyrównać wierzch śmietany
Na wyłożoną masę z bitej śmietany położyć czarny biszkopt również go nasączyć na nasączony wyłożyć słoik powideł lub dowolnego dżemu, na powidła wyłożyć drugą część masy śmietanowej i również wyrównać wierzch położonej śmietany
Na wyłożoną masę śmietanową położyć drugi placek białego biszkopta, nasączyć go woda z cukrem, położyć resztę masy kajmakowej a na masę kajmakową resztę pozostałej masy śmietanowej. Górę masy śmietanowej posypać wiórkami kokosowymi ( około 3 łyżek wiórek kokosowych ). Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto bardzo dobrze się kroi
Takie ciasto a zwłaszcza że to mój debiut świetnie nadaje się na dzisiejszego Sylwestra jak również na Nowy Rok a nawet na rodzinne przyjęcie. Polecam serdecznie pierwszy raz go robiłam i na pewno nie ostatni. Będzie częściej u mnie gościło na świąteczne dni. Myślę że dacie sobie z nim rade krem jeśli taki nie odpowiada jak jest w opisie można zrobić swój ulubiony
warte grzechu!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘
Usuń