Bigos świąteczny z kiszonej kapusty
Święta już niebawem a mianowicie dokładnie za dwa tygodnie, dlatego już wczoraj postanowiłam ugotować bigos aby go przetestować czy wyjdzie pyszny. Zapewne każdy ma swój sprawdzony przepis na bigos i każdy gotuje go inaczej. Ja nie gotuję bigosu przez trzy dni bo to nie ma sensu jak ma być dobry to wystarczy jeden dzień go gotować. Zawsze mój dziadek mówił " Aby bigos wyszedł dobry wystarczy dobra sprawdzona kapusta oraz serce do gotowania " i ja zawsze trzymam się tego co mówił mój dziadziuś, mama również nie gotuje bigosu trzy dni. Co tu dużo pisać nie ma co podam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie
składniki:
wykonanie:
Przygotować swojską kapustę ( Kapusta kiszona w słoiki ) mam swoją, dokładnie opłukać w zimnej wodzie wyszła mi tak kwaśna że innej opcji nie było. Następnie przygotować pierś z gęsi pokroić ją na mniejsze kawałki. Opłukaną i odsączoną na durszlaku kapustę przełożyć do większego garnka, wlać wodę dodać pokrojoną pierś z gęsi wraz ze skórą dodać ziela angielskie i liście laurowe. Gotować od zagotowania na wolnym ogniu około dwóch godzin aż mięso z piersi gęsi zacznie robić się miękkie
Jak już kapusta z piersią z gęsi gotowała się wyznaczony czas wtedy dodać łopatkę pokrojoną w większą kostkę, doprawić do smaku cukrem ( ale tylko w przypadku gdy kapusta jest dość kwaśna jeśli mniej kwaśna to zmniejszyć ilość cukru ), mięso również można dać według swoich upodobań. Jak mięso z łopatki zaczyna mięknąć podczas gotowania się w kapuście wtedy wsypać majeranek dodać przyprawę uniwersalną i nadal gotować do całkowitej miękkości na małym ogniu
Gdy w gotowanej kapuście mięso z łopatki zacznie się już ładnie rozpadać to oznacza że jest już mięciutkie wtedy dodać pokrojoną w krążki kiełbasę, jeszcze chwilę pogotować z dodaną kiełbasą ( kiełbasę można dodać kto jaka chce ). Do ugotowanej kapusty już z kiełbasą dodać koncentraty pomidorowe, zagotować i zdjąć z ognia
Dziś tuż przed obiadem podgrzałam bigos na gorąco, podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno. Bigos wyszedł tak smaczny że w czasie gotowania zapach roznosił się po całym domu i nie mogliśmy mu się oprzeć musieliśmy spróbować
Resztę mocno gorącego bigosu który został przełożyć w słoiki, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem aby zassały. Po ostygnięciu przechowywać bigos w lodówce. Jeśli chcemy aby dłużej bigos postał wystarczy go za pasteryzować przez dwadzieścia minut a wystudzony pozostawić w piwnicy lub ciemnym miejscu
Wystarczy spojrzeć na zdjęcie dania i wiadomo, że Twoje. Nie trzeba czytać przepisu, to jest marka....
OdpowiedzUsuńAle że co moje nie rozumiem staram się opisywać dokładnie
Usuń