Ryż na mleku na gęsto
Nie wiem czy dla was to koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa. Ja bardzo lubię wracać do czasów dzieciństwa i ugotować to co mama nam w czasie ciężkich czasów gotowała. Wszystkie dania z dzieciństwa wspominam do dziś jedyne czego nie lubię to owoców morza to nie moja bajka, są tacy co uwielbiają krewetki, ośmiornice lub inne owoce morza nie potępiam takich ludzi bo każdy przecież je co lubi czyż nie ? Dlatego proszę nie krytykujcie mnie jeśli nie chcecie nie musicie korzystać z moich przepisów ja po prostu dzielę się nimi dla przyjemności jeśli by ktoś miał ochotę na coś taniego a dobrego
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Do garnka takiego który nie przypala na dno wlać wody i zagotować, następnie wlać oba mleka i poczekać aż się zagotuje. Jak już mleko zacznie się gotować zmniejszyć gaz, wsypać obie szklanki ryżu i cały czas gotować na najmniejszym ogniu co jakiś czas mieszając aby ryż nie przystał do dna garnka
Gdy pod koniec gotowania się ryżu na mleku robi się kożuch to znaczy że ryż jest już miękki można sprawdzić próbując go. Sprawdzony ryż pogotować jeszcze przez chwilę na bardzo małym ogniu do pełnej miękkości. Ugotowaną zupę mleczną z ryżem zdjąć z ognia
Ugotowany ryż na mleku podałam z posypanym cukrem kryształ. Można zamiast cukru dodać miód, lecz mama zawsze podawała nam z cukrem i do tego posypywała cynamonem. To jest mój niezapomniany smak z dzieciństwa, ja cynamonu nie posypałam bo akurat w domu go nie miałam a sklepy niestety już po zamykane o tej porze. Jeśli lubicie ryż na mleku to serdecznie polecam, według moich składników jest to ryż na gęsto i najlepiej jeść puki jeszcze gorący bo potem zrobi się kit. Jeśli ktoś nie lubi na gęsto wystarczy do tej porcji mleka dać szklankę lub półtorej szklanki mleka
Komentarze
Prześlij komentarz